El nucli antic de Sant Andreu amaga un hort comunitari impulsat pels veïns com a mesura per rebutjar la construcció de noves edificacions. S’anomena el Jardí de la Julieta, en record de l’última inquilina que va viure en una de les cases que hi havia. Després d’una primera demanda judicial que es va desestimar, els veïns van rebre una segona a l’abril. Encara no té data d’execució, però demanen a l’Ajuntament que eviti la desaparició d’aquest espai verd.

El veïnat assegura que van ocupar aquest espai, que estava ple de runes, i l’han transformat en “un pulmó verd” envoltat d’edificacions al carrer d’Ignasi Iglesias. Hi han plantat hortalisses, plantes i arbres nous. A més, s’hi mantenen d’altres originaris de les cases com un llorer centenari que hi havia al pati.

Un espai social contra la gentrificació

A més d’hort comunitari, el Jardí de la Julieta també és un espai social per a trobades que afavoreix el teixit associatiu. Tenen un petit escenari des d’on s’han fet concerts, recitals de poesia o teatre i també s’han organitzat tallers per a diversos col·lectius.

Segons els veïns, aquest espai autogestionat vol evitar la gentrificació. Asseguren que es demanaven 700.000 euros per cada xalet i això perjudica tot el veïnat perquè el tipus de persones que poden adquirir els habitatges desplaça la gent que hi viu al barri de tota la vida.

Demanen que es blindi el jardí

La propietat dels solars ja va posar una primera demanda judicial que va quedar desestimada, però a l’abril van rebre una segona encara pendent d’executar. Els veïns demanen al consistori que el Jardí de la Julieta continuï sent una realitat i que si és necessari facin una moratòria per evitar que s’hi construeixi. Els usuaris del Jardí de la Julieta no saben què passarà els propers mesos, però continuaran mobilitzant-se per reclamar que no es perdi aquest espai.