(ACN) Dos cap policials de Scotland Yard creuen que les persones que es van concentrar el 20-S davant del Departament d’Economia eren una “multitud pacífica” i que l’assalt a la conselleria “no està recolzat per proves”, segons avancen ‘Eldiario.es’ i ‘The Times’. Aquesta és una de les conclusions de l’informe pericial de dos experts en seguretat del Regne Unit que va proposar la defensa de Jordi Cuixart però que el Tribunal Suprem va rebutjar.
[vc_row][vc_column][vc_btn title=”EN DIRECTE: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”pink” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/societat/judici-proces-directe/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209372527{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;}” el_id=”caixa-vermella”][/vc_column][/vc_row]
“No hem observat cap prova de violència organitzada ni de rutina durant el dia, ni de rutina de llençar objectes a la policia, ni res que ens hagi causat preocupació en termes de violència”, apunten Hugh Orde i Duncan McCausland, amb més de 30 anys d’experiència. Sí que constaten que un “nombre reduït de persones es va veure involucrat a títol personal” en delictes de furt i danys als vehicles de la Guàrdia Civil i es van enfrontar als Mossos un cop dissolta la concentració.
Si bé reconeixen a Cuixart i a Jordi Sànchez “notorietat i cert grau d’autoritat entre la multitud”, no estan convençuts que les seves piulades i discursos “tinguessin un impacte significatiu en les actuacions” de la multitud, com sí que consideren les acusacions. A més, remarquen que en els seus discursos insisteixen que la concentració és “pacífica” i que els actes violents “han d’aïllar-se”.
[vc_row][vc_column][vc_btn title=”ÚLTIMES NOTÍCIES: Judici del procés” style=”flat” shape=”square” color=”inverse” size=”lg” align=”center” i_type=”material” i_icon_material=”vc-material vc-material-arrow_forward” css_animation=”none” add_icon=”true” link=”url:https%3A%2F%2Fbeteve.cat/judici-proces/|||target:%20_blank|” css=”.vc_custom_1542209456058{margin-top: 10px !important;margin-right: 10px !important;margin-bottom: 10px !important;margin-left: 10px !important;border-radius: 5px !important;}” el_id=”caixa-negra”]
En tot el dia, continua l’informe, les càmeres de seguretat del departament no van captar “cap evidència de desordre o resistència respecte a cap agent de la Guàrdia Civil o Mosso d’Esquadra”. A més, afegeixen que la quantitat d’agents no hauria pogut impedir un assalt a l’edifici. També consideren “difícil d’entendre” i “molt arriscat” que la Guàrdia Civil no avisés els Mossos d’Esquadra dels escorcolls del 20-S.
Sobre els vehicles danyats de la Guàrdia Civil, no entenen “quin requisit de l’operació es cobria deixant sense supervisió els vehicles” i consideren que es podrien haver aparcat sense estar exposats a la multitud.
El referèndum de l’1 d’octubre
Sobre les càrregues de l’1 d’octubre, creuen que es van combinar actuacions “efectives” i “d’èxit” amb “l’ús indiscriminat, volent i desproporcionat” de la força per part de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil. Per impedir la votació, segons els seus càlculs, haurien estat necessaris 90.000 agents. Els perits analitzen més de 200 vídeos de l’actuació policial en mig centenar de col·legis, tant aportats per acusacions com per les defenses. En general, defineixen l’actitud dels votants en termes de “resistència passiva” i “sense violència”.
Sobre l’actuació de Policia Nacional i Guàrdia Civil, creuen que van combinar actuacions “efectives” amb “l’ús indiscriminat, violent i desproporcionat” de la força, i afegeixen que això es deu a “l’absència d’instruccions clares” per part dels comandaments.