Tot i que aquest estiu el ritme s’ha frenat, la vacunació continua avançant i d’aquí a pocs dies s’assolirà el 70 % de la població amb la pauta completa a Catalunya. Aquest percentatge s’havia assenyalat com una fita important perquè des de l’inici de la pandèmia es va marcar com l’objectiu per arribar a l’anomenada immunitat de grup. Això volia dir que quan s’aconseguís a aquest nivell d’immunitzats, el virus ho tindria pràcticament impossible per continuar infectant. La variant delta, però, ho ha canviat tot.
Molts experts ja assumeixen que la immunitat de ramat no s’assolirà mai. “No té sentit parlar d’immunitat de grup perquè és impossible d’assolir amb les característiques que té actualment aquest virus”, ha explicat a betevé la investigadora del grup BIOCOM-SC de la UPC Clara Prats. El mateix pensa la immunòloga i redactora científica de l’ISGlobal Adelaida Sarukhan: “Ja ens podem oblidar del concepte d’immunitat de grup que existeix per a altres malalties infeccioses”.
No té sentit parlar d’immunitat de grup perquè és impossible d’assolir amb les característiques que té actualment aquest virus
Caldria un 90 % de vacunats per arribar-hi
I si la immunitat de grup no és possible, expliquen les investigadores, és per diversos motius. El primer, l’alta transmissibilitat de la variant delta, molt més contagiosa que la variant de Wuhan. “Quan va sorgir el virus es va parlar del 70 % perquè teníem una variant molt menys transmissible”, explica Sarukhan. “Ara, amb la delta, necessitaríem arribar a immunitzar més d’un 90 % de la població, la qual cosa és molt poc realista”, afegeix.
Amb la variant delta necessitaríem arribar a immunitzar més d’un 90 % de la població, la qual cosa és molt poc realista
L’altre gran motiu que pràcticament impossibilita arribar a la immunitat col·lectiva el trobem en les vacunes. Segons recorda Clara Prats, “redueixen la capacitat d’infectar, però no és zero”. “La vacuna no impedeix que el virus entri a l’organisme i, encara que el cos el neutralitzi de manera ràpida, hi pot haver un temps en què s’és contagiós”. A més, afegeix Sarukhan, encara no se sap quan dura la immunitat contra la covid fruit dels vaccins.
L’objectiu ha de ser arribar a un control funcional
El fet que no s’arribi a la immunitat de grup no vol dir que la crisi sanitària hagi de durar per sempre. “El que s’ha d’aconseguir és arribar a un control funcional de la malaltia, que tinguem un nivell de vacunació que ens permeti conviure amb el virus sense estar constantment prenent mesures per mitigar-ne la transmissió”, explica Prats. De fet, això és el que passa amb el virus de la grip, per al qual no hi ha una immunitat de grup.
A més, afegeix Sarukhan, la vacunació ha de ser global per evitar que la pandèmia segueixi causant estralls a bona part del planeta i, també, que apareguin altres variants. “No es pot parlar de posar la tercera dosi als països rics quan n’hi ha d’altres que només han vacunat un 2 % de la població”, conclou.