Façana de l'Hospital Vall d'Hebron amb el nen amb els pulmons trasplantats, la seva família i l'equip mèdic que ha fet possible l'operació
Foto: Hospital Vall d'Hebron

L’Hospital Universitari Vall d’Hebron ha trasplantat els pulmons d’un nadó en aturada cardíaca controlada a un altre pacient pediàtric menor de 24 mesos. Es tracta d’una operació pionera a l’estat espanyol. La tècnica que s’ha emprat per a l’extracció dels pulmons és la mateixa que en pacients adults, però en el cas de pacients pediàtrics és un procediment poc habitual a Europa.

Aquest procediment consisteix en el fet que el donant és traslladat al quiròfan i s’espera que es produeixi l’asistòlia, és a dir, que el cor deixi de bategar, una tècnica que, segons han explicat els metges, ha permès salvar la vida d’un altre bebè amb una patologia terminal i que obre la porta a més opcions en el trasplantament de pulmó pediàtric.

L’asistòlia controlada es practica en pacients sense esperança de vida que estan en espera que se’ls retiri el suport vital i, en aquesta situació, els òrgans estan més ben preservats que en el cas de mort encefàlica o un altre tipus d’asistòlia no controlada.

Complicacions a l’hora de fer l’operació

La complicació principal que pot presentar aquest trasplantament és que l’estructura i els teixits dels pulmons d’un nadó no són iguals als d’una persona adulta. També és diferent la resistència a la isquèmia, que és la fase que passa entre el moment en què s’interromp la circulació de l’òrgan fins que es restitueix en el cos receptor.

La doctora Irene Bello, del Servei de Cirurgia Toràcica i Trasplantament Pulmonar del Vall d’Hebron, assenyala: “En donants tan petits no sabem quant temps poden estar els teixits sense rebre oxigen, de manera que hem de fer la cirurgia i l’extracció dels pulmons al més ràpid possible“.

Operació d’alta complexitat

La doctora Laura Romero, cirurgiana que va dur a terme el trasplantament, destaca que els pulmons van arribar “en un estat òptim”, però remarca que la segona intervenció del procés va ser “més complexa”, perquè el bebè receptor té una cardiopatia congènita.

En aquest cas, Romero explica que “per poder realitzar el trasplantament dels dos pulmons va ser necessari remodelar el cor amb la col·laboració de l’equip de cirurgia cardíaca pediàtrica”.

Seguiment per evitar complicacions respiratòries

Un cop fet el trasplantament, l’equip mèdic fa un seguiment del pacient per prevenir i tractar possibles complicacions respiratòries com les infeccions o el rebuig. També s’ajusta el tractament immunosupressor, tal com explica el doctor Nacho Iglesias, de la Unitat de Pneumologia Pediàtrica i Fibrosi Quística.