El govern català ha aprovat aquest dimarts els decrets per atorgar la Medalla d’Or de la Generalitat a l’activista Arcadi Oliveres, a títol pòstum, i a l’oceanògrafa barcelonina Josefina Castellví. D’Oliveres se’n reconeix la “destacada trajectòria cívica, acadèmica i social”, mentre que de Castellví se’n destaca la tasca com a oceanògrafa, biòloga i investigadora científica, a més d’escriptora. El guardó es lliurarà el 9 de setembre en els actes de la Diada.

Oliveres, una trajectòria cívica, acadèmica i social

Amb aquest reconeixement a Oliveres, el govern de la Generalitat vol “honorar un dels referents socials més estimats de la Catalunya contemporània”. L’economista va morir el 6 d’abril, després d’una vida dedicada a la justícia social i els drets humans.

Oliveres va treballar activament per la defensa dels drets humans, la pau i el desarmament. Ho va fer a través d’entitats catalanes com l’Associació Catalana de Solidaritat i Ajut al Refugiat (ACSAR), Justícia i Pau, la Federació Catalana d’ONG per la Pau, i va ser present en moltes de les campanyes de les darreres dècades, com ara la del 0,7 %, les mobilitzacions contra la guerra de l’Iraq, la cancel·lació del deute extern, el moviment del 15-M o el Fòrum Social Català.

“Amb el que gasta el món preparant la guerra s’eliminaria 30 vegades la fam”

Castellví, un referent científic internacional

Pel que fa Castellví, de 86 anys, la Generalitat pretén enaltir les capdavanteres de la recerca científica de Catalunya. “Amb la seva trajectòria i el seu talent ha obert el camí a moltes dones científiques, fet que, conjuntament amb el seu prestigi i projecció internacional, la situa com un autèntic referent per a les nostres generacions de científics”, segons el govern.

Castellví va néixer a Barcelona l’any 1935, i va ser pionera catalana i espanyola en una expedició internacional a l’Antàrtida. El 1994 va rebre la Medalla d’Or de la Ciutat de Barcelona i vas ser Creu de Sant Jordi el 2003. A més, va ser la pregonera de les Festes de la Mercè l’any 2007.