El pas a la fase 1 del pla de desescalada del Govern espanyol implicarà canvis importants que molts experts veuen precipitats en el cas de Barcelona. Es podrà visitar familiars i amics, bars i restaurants obririen la meitat de les taules de les terrasses i el petit comerç ja podrà atendre sense cita prèvia els clients.

Els contactes entre persones, per tant, es multiplicaran, en la zona amb més densitat de població de Catalunya, la ciutat de Barcelona. I això, en un context en què encara no se sap si la sortida a fer esport i a passejar de la població dels últims dies tindrà un impacte en l’evolució de la pandèmia.

“Aquest cap de setmana hem vist que una part de la població s’havia relaxat massa”, assegura Salvador Macip, metge i genetista molecular de la Universitat de Leicester i de la UOC.  “Si aquesta relaxació passa a la Cerdanya potser no passa res, però si és a la Barceloneta tenim un problema”, afegeix.

En la mateixa línia, Àlex Arenas, investigador de l’ICREA, creu que abans d’avançar cap a noves fases cal tenir clar que les anteriors no han suposat un increment del nombre de contagis: “Fins que no passin els 14 dies de retard que té aquesta malaltia, prendre qualsevol decisió d’obertura seria arriscat i imprudent”.

Un altre motiu que fa poc aconsellable el pas a la fase 1, coincideixen Macip i Arenas, és la capacitat de control de l’epidèmia a Catalunya. “Cal assegurar que tenim capacitat per fer prou tests a la població i de manera prou repetida per assegurar que no s’està produint un nou brot”, concreta Macip.

Arenas assenyala encara una altra raó per no passar de fase a Barcelona: la pressió a les UCI. “Estem al 66 % d’aquell sostre que va assolir sanitat i que implica triplicar la capacitat normal. Són números molt elevats i que no són sostenibles. Hauríem d’estar en un 66 % sobre el que seria normal en el nostre sistema”.

Barcelona, alerten a més els experts, és un dels focus de la pandèmia a l’estat i encara ara és la regió pitjor situada de Catalunya. Hi ha un centenar de casos per 10.000 habitants, molts més que, per exemple, les regions de les Terres de l’Ebre o el Camp de Tarragona i força per sobre de la mitjana espanyola.

Trilla tampoc no creu que sigui el moment de canviar de fase

El cap d’Epidemiologia de l’Hospital Clínic, Antoni Trilla, també aposta perquè l’àrea metropolitana de Barcelona no entri en la fase 1 dilluns. “Jo crec que amb les dades que hi ha, si no hi ha un canvi especial, aquesta seria una actitud a considerar i una opció força bona per posar sobre la taula si volem ser prudents. Crec que els números són justets”, ha argumentat a Catalunya Ràdio.

Comparteix a: