El Centre Esportiu Municipal Turó de la Peira acaba d’obrir portes i ja té més de 700 usuaris inscrits. De fet, des de divendres les altes es fan de manera esglaonada amb una espera de 15 dies. El nou equipament disposa de piscina climatitzada i un pavelló esportiu. La construcció de l’edifici amb materials sostenibles i sistemes aïllants naturals permet un màxim d’autonomia de la gestió energètica dins l’equipament.

Un referent en activitats aquàtiques

El repte per al CEM Turó de la Peira és obrir la piscina al barri. “Volem ser referents en aigua”, afirma David Torres, director del CEM Turó de la Peira. “Des de l’activitat dirigida d’aigua, com per exemple aiguagim, i també natació escolar amb molts horaris, tant en horari lectiu com en horari no lectiu”. Pel que fa a la pista poliesportiva, a banda de les escoles, dues entitats disposen d’un ús preferent de les instal·lacions: el Club Natació Atlètic-Barceloneta i el Club de Futbol Sala Montsant. Totes dues entitats feien ús de les antigues instal·lacions esportives que hi havia en aquesta zona, enderrocades fa tres anys. La transformació de tota aquesta illa, incloent-hi equipament i la urbanització dels voltants amb jardins i accessos, ha costat prop de 10 milions d’euros.

El retorn del Montsant i el Barceloneta

La nova instal·lació esportiva uneix en un sol edifici dos espais clarament dividits: la piscina i el pavelló esportiu, hereus de l’antiga piscina del 1972, gestionada pel Club Natació Atlètic-Barceloneta, i de la pista esportiva de futbol sala exterior dels interiors del carrer de Sant Iscle, gestionada a mans del CFS Montsant. Aquestes dues entitats entren dins l’equipament nou com a usuaris preferents. El CN Atlètic-Barceloneta podrà entrenar-se en dos dels carrils reservats en determinades franges horàries acordades amb el club. El CFS Montsant disposarà també d’uns horaris preferents per entrenar-se, fer activitats i jugar els partits. Feia més d’una dècada que les entitats i els veïns demanaven unes instal·lacions en condicions.

Un edifici intel·ligent i sostenible

El CEM Turó ha estat dissenyat amb criteris gairebé 100 % sostenibles, de manera que disposa d’una màxima autonomia pel que fa a gestió energètica. Bona part de la il·luminació interior prové de les grans finestres i l’orientació solar de l’edifici, a més de les plaques fotovoltaiques de la seva coberta. A més, disposa d’un aïllament tèrmic i aprofita el filtre del jardí vertical de la façana, que es limitarà a l’hivern per afavorir que hi entri més el sol i es deixarà créixer a l’estiu perquè faci ombra al pavelló. Aquesta façana verda es regarà a través d’un sistema de recollida d’aigües pluvials. “Es recicla l’aigua de la pluja i l’aigua de les dutxes, perals lavabos”, explica David Torres. “El pavelló es ventila i es regula el nivell de CO2, la qualitat de l’aire, a través d’una ventilació creuada. A l’aigua de la piscina no s’utilitza la regulació del pH habitual ni tampoc del clor. No fa olor, no pica la pell, no irrita els ulls”. A tot això s’hi suma la mateixa estructura, alçada amb fusta sostenible.