Un any més el Saló de l’Ensenyament ha inclòs en el certamen la presència de l’Exèrcit. La campanya “Desmilitaritzem l’educació” s’ha tornat a queixar i ha fet una marxa des de les portes del saló fins a l’expositor de l’Exèrcit. Amb barrets i xiulets, els integrants de la protesta han deixat flors, adhesius i cartells contra els militars. La protesta ha generat alguns crits de “Viva España” de manifestants a favor de l’Exèrcit.

L’Exèrcit defensa la seva presència al saló

Jordi Muñoz, portaveu de “Desmilitaritzem l’educació”, ha dit que és “inadmissible la impunitat” de la Fira per incloure entre els expositors el cos de militars. A més, ha advertit que els integrants de la plataforma no permetran que l’Exèrcit entri a l’escola, vista la intenció que té el Govern espanyol d’introduir els seus valors a les aules. Bruno Alonso, tinent coronel de Reclutament de Barcelona, ha replicat: “Venim a orientar acadèmicament als alumnes. No venim a reclutar”.

També hi ha hagut una altra protesta. En aquest cas, han estat els col·lectius Arran Jovent i el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans. A les portes de l’expositor de l’Exèrcit han mostrat una pancarta que deia “Ni a les aules ni als carrers. Fora les forces d’ocupació”. A més, els manifestants han fet visible la protesta llençant-se per sobre pots de pintura de color groc. Una acció per reclamar l’alliberament dels líders sobiranistes, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart i dels polítics Joaquim Forn i Oriol Junqueras.

L’estand dels militars a la fira ocupa un espai similar al de l’edició anterior amb 90 metres quadrats. Cal recordar que el plenari municipal va aprovar fa dos anys una declaració institucional per excloure l’Exèrcit espanyol d’aquests certàmens, però l’any passat aquesta petició va ser obviada per Fira de Barcelona. En l’edició del 2016, l‘alcaldessa, Ada Colau, es va adreçar directament als militars per recordar-los que el govern municipal no els volia en aquest saló. De la mateixa manera ho va expressar Carles Puigdemont, que va enviar una carta a la Fira de Barcelona preocupat per aquesta qüestió i va assegurar que “no va ser atesa”.