Hospital Mar Alzheimer

(ACN) Uns senzills jocs d’ordinador poden millorar el control de l’evolució de la capacitat cognitiva de persones amb risc alt de patir Alzheimer. Així es desprèn d’un estudi publicat a la revista ‘iScience’, liderat per l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques i el BarcelonaBeta Brain Research Center, centre d’investigació de la Fundació Pasqual Maragall.

L’eina s’ha analitzat a través de 56 persones voluntàries amb errors de memòria diagnosticats, d’entre 60 i 80 anys. Els participants van estar jugant a 36 jocs dissenyats per l’empresa NeuronUP, durant un període de 12 mesos, en sessions de 30 minuts, tres dies a la setmana. La recerca també ha revelat que, segons els resultats que s’obtinguin, es podrien arribar a personalitzar els tractaments.

Avaluacions cognitives més recurrents

Un dels principals beneficis del sistema és que amb aquesta nova eina es pot avaluar mensualment la cognició —l’aproximació tradicional obliga a esperar mínim sis mesos entre avaluacions. Normalment, l’examen es fa en tres moments determinats. A l’inici, per conèixer el seu estat inicial, a l’equador de la recerca, per veure’n l’evolució, i al final, per determinar l’efecte de les intervencions avaluades. Així, amb els jocs d’estimulació cognitiva per ordinador es millora molt la capacitat de seguiment.

Jugar en un entorn familiar

“A les proves tradicionals no hi ha nivells, sempre és la mateixa dificultat, mentre que en els jocs, el grau de dificultat s’ajusta al rendiment basal de cada individu”, ha detallat Laura Forcano, investigadora de l’Hospital del Mar Research Institute i del CIBEROBN i signant del treball. Ha afegit que un cop la persona ha assolit el seu màxim nivell es pot mesurar amb precisió els canvis cognitius. A més, ha indicat que el fet que els pacients juguin a casa, en un entorn familiar, també permet eliminar el factor estrès dels tests habituals, que s’han de portar a terme en un entorn clínic o de recerca.