estudi genètica laboratori
Font: Hospital del Mar

(EFE) Els resultats de l’assaig clínic fet amb el fàrmac anomenat lecanemab són “molt esperançadors” en els casos de diagnòstics primerencs. Així ho ha explicat Vanesa Pytel, neuròloga i directora de la Unitat de Diagnòstic d’Ace Alzheimer Center Barcelona. L’estudi d’aquest fàrmac es troba en fase 3 i ha estat publicat per ‘The New England Journal of Medicine’.

Per dur-lo a terme, s’han estudiat 1.795 pacients d’entre 50 i 90 anys en diversos centres mèdics del món durant 18 mesos. El centre Ace Alzheimer ha participat en l’estudi aportant-hi inicialment 28 pacients tot i que finalment només van ser 18 els que hi van acabar participant. Tot i que no es poden conèixer els detalls dels resultats per una qüestió de confidencialitat, Vanesa Pytel considera que la resposta dels pacients ha estat “positiva” i dins dels barems dels resultats generals de l’estudi.

L’empitjorament dels símptomes es redueix

Dels resultats de l’assaig es desprèn que amb aquest fàrmac es redueix un 27 % l’empitjorament dels símptomes entre el grup a qui es va administrar el medicament experimental respecte al que va rebre el placebo. “Són resultats molt gratificants i esperançadors per a la comunitat científica”, comenta Pytel. Tot i això, remarca que es tracta d’un assaig clínic i que caldrà veure com es comporta “al món real”.

La importància de diagnosticar aviat

Pytel ha ressaltat que el medicament experimental es va aplicar en pacients “amb un diagnòstic molt primerenc, amb deterioració cognitiva o demència lleu, la qual cosa ressalta la idea de la importància del diagnòstic precoç“.