La Crida LGBTI ha convocat una manifestació a Barcelona per l’alliberament LGTBI aquest 2023. Es tracta de la 47a convocatòria que fa la Crida LGTBI que, al costat d’una cinquantena d’entitats i moviments socials, ja ha donat el tret de sortida aquest dijous a les activitats amb motiu del 28 de juny. “Lluitem juntes” és enguany el lema de la manifestació, que es farà dissabte 1 de juliol amb la intenció de reivindicar la unitat de lluites.

Manifestació LGTBI: d’Universitat a Sant Jaume

La marxa —desvinculada del Pride Barcelona— partirà l’1 de juliol a les 18.30 h a la plaça de la Universitat i seguirà pels carrers de Pelai, la Rambla i Ferran. La mobilització acabarà a la plaça de Sant Jaume amb la lectura d’un manifest que es pot consultar al web de lluitemjuntes.cat.

Després de la marxa, tindrà lloc una festa popular a plaça de la Universitat amb les artistes Fades, Ruïnosa i les Strippers de Rahola, Xana Blue i PD Puerkas. Els dies previs se celebrarà l’acte central de la diada: dimecres 28 de juny a l’Espai Jove la Fontana.

Reivindicar els drets del col·lectiu LGBTI en clau social

La convocatòria vol reivindicar els drets del col·lectiu LGBTI en clau social. El dret a la defensa del dret a l’habitatge serà un eix central, però també ho serà la feina digna amb les exigències de reducció de jornada laboral, l’aplicació de protocols contra l’LGBTI-fòbia i més inspecció de treball per combatre la discriminació.

L’antiracisme és també un dels eixos bàsics de la mobilització i enguany hi torna a haver una estreta col·laboració amb la campanya “Regularizació ja”. El manifest incorpora les demandes de derogació de la llei d’estrangeria, el tancament dels CIES, el padró universal i garantir el dret d’asil i refugi.

Crítica a la llei trans

L’organització afirma que la llei trans “ha estat un avenç” per a alguns sectors, però “deixa fora les persones trans migrades i no binàries i no hi ha mesures concretes en l’accés al dret a la salut i al mercat de treball”.

Crítiques al Pride

Des de la Crida s’han volgut desmarcar del Pride Barcelona i han assegurat que aquest el formen “un conglomerat d’empreses que fa 14 anys que intenten apoderar-se dels nostres espais”. Afegeixen a més, que “mercantilitzen la nostra lluita” mentre “exploten i precaritzen a la classe treballadora”.

Cris Darriba, portaveu de la Crida LGBTI afirma que el Pride no és una reivindicació sino una “desfilada comercial amb afany de lucre” i que assegura que organitzen la Patronal del Comerç LGBTI que inclou empresaris hotelers, immobiliaris i de l’oci nocturn.

Una cinquantena d’entitats amb el moviment LGBTI

Les portaveus de la Crida LGBTI han anunciat l’adhesió d’una cinquantena d’entitats i col·lectius socials d’àmbits diversos com el moviments veïnal, el sindicalisme, el dret a l’habitatge o el feminisme.

La Cris Darriba i l’Arnau Adan, portaveus de l’organització, han assenyalat durant la presentació de l’esdeveniment que, des de la primera manifestació convocada pel FAGC el 26 de juny de 1977, s’ha desenvolupat any rere any de forma ininterrompuda “superant la repressió, els temps més foscos de l’estigma i la pandèmia de la covid“.