tomàquets

(ACN)  El Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) instal·larà plantes amb sensors que mesuraran la qualitat de l’aire a l’Eixample i el Palau Reial de Barcelona, i també a l’Estadi de Vic (Osona). El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha cedit els punts de mesurament de la Xarxa de Vigilància i Prevenció de la Contaminació Atmosfèrica (XVPCA), des d’on es transmetran les dades en remot per integrar-les conjuntament amb les obtingudes a les estacions que ja existeixen fins ara.

L’experiment forma part del projecte europeu WatchPlant, que busca crear sistemes biohíbrids intel·ligents que detectin condicions ambientals adverses a partir de les ràpides respostes de les plantes.

S’analitzarà la resposta de les plantes als contaminats

El projecte pretén desenvolupar i fer la validació experimental d’una nova tecnologia consistent en un sistema en què s’integren plantes vives amb diferents components tecnològics i la intel·ligència artificial. D’aquesta manera, es vol abordar el monitoratge ambiental “in situ”, centrant-se principalment en la contaminació d’àrees urbanes per establir una relació amb la salut humana. 

Per aquest motiu s’han escollit tomaqueres i heures per conèixer la resposta sensorial de les plantes a les diferents concentracions dels contaminants atmosfèrics. Es comparen la resposta de plantes monitorades amb sensors, ubicades en diferents estacions de qualitat d’aire, per utilitzar les plantes com a biosensors de l’ambient en què es troben, capaces de predir i informar de la contaminació atmosfèrica de forma complementària a les xarxes de control.

El projecte WatchPlant rep finançament del programa d’investigació i innovació Horitzó 2020. El CSIC hi participa a través de l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA) i l’Institut de Recursos Naturals i Agrobiologia (IRNAS). La Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic hi col·labora cedint espai a les estacions per instal·lar-hi els sensors.