embarassada contaminació

(ACN) L’exposició a la contaminació atmosfèrica durant l’embaràs s’associa amb un retard en el creixement físic en els primers anys de vida, segons un estudi de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). La recerca s’ha fet amb més de 1.700 parelles de mares i els seus fills de les cohorts d’Astúries, Guipúscoa, Sabadell i València.

En l’estudi es va estimar l’exposició a diòxid de nitrogen (NO2) i partícules fines (PM2,5), dos dels principals contaminants relacionats amb el trànsit, durant el primer trimestre d’embaràs. Els resultats van indicar que les embarassades més exposades a partícules fines tenien més risc de tenir fills amb un pes i un índex de massa corporal més baix als quatre anys, en comparació a les menys exposades. Els resultats van ser similars pel que fa al NO2, però no significatius a nivell estadístic.

Per obtenir aquests resultats es van identificar les trajectòries de l’índex de massa corporal (IMC) dels nens i nenes des del naixement fins als quatre anys. A més, en arribar a aquesta edat se’ls va mesurar l’alçada i el pes.

Retard en el creixement físic

La investigadora de l’ISGlobal Serena Fossati ha indicat que l’estudi “suggereix que l’exposició a la contaminació de l’aire durant l’embaràs pot estar associada amb retards en el creixement físic en els primers anys de vida després del naixement”. Ha afegit que l’exposició prenatal als contaminants de l’aire “té un efecte durador sobre el creixement després del naixement i requereix un seguiment a edats superiors”.

La coordinadora de l’estudi i també investigadora de l’ISGlobal, Martine Vrijheid, ha indicat que els mecanismes biològics pels quals la contaminació afectaria negativament el creixement infantil “encara no estan clars”. Les hipòtesis amb què treballen inclouen l’estrès oxidatiu i la inflació, la interferència amb les hormones tiroïdals, un risc més elevat de malalties respiratòries i altres problemes que podrien retardar el creixement i induir a la mort cel·lular a causa del dany de l’ADN.

“El que sí que està clar és que els efectes perjudicials de la contaminació atmosfèrica s’inicien ja en la fase prenatal, de manera que les dones embarassades haurien de ser considerades com un col·lectiu prioritari en les polítiques de salut pública encaminades a reduir l’exposició de la població a la pol·lució”, ha conclòs.

L’estudi s’ha publicat a la revista ‘Environment International’.