L’Ésser del Mil·lenni és una figura creada per La Fura dels Baus per a l’espectacle multitudinari promogut per la telefònica Airtel (avui Vodafone) per donar la benvinguda al nou mil·lenni la nit de Cap d’Any de 1999. L’estructura de ferro descansava des de llavors al Parc del Mil·lenni de Gavà. L’Ajuntament de Barcelona ha signat un conveni amb aquest consistori per poder traslladar l’Ésser del Mil·lenni i tornar a fer-lo servir en l’espectacle de la propera nit de Cap d’Any. La figura ha passat abans per un taller de Cerdanyola del Vallès, on ha estat reparada. Un cop posat a punt, l’Ésser del Mil·lenni ha arribat aquest dissabte al matí a Montjuïc.

A la tarda han començat les primeres proves tècniques per controlar tots els moviments que haurà de fer l’Ésser. Els encarregats de dirigir aquests moviments l’han aixecat i l’han tornat a baixar a terra més d’una vegada. També han comprovat quins són els millors punts de l’estructura, més accessibles i menys perillosos, perquè s’hi pengin els castellers. I han igualat la velocitat amb què s’aixecaran els braços de l’Ésser del Mil·lenni només arribar el 2014. La campana que es veu a la imatge és la que donarà el senyal, a les 23.45 h, perquè els Castellers de Sants comencin a pujar per dins de l’escultura.

I és que els altres protagonistes de l’espectacle, a més de la companyia La Fura dels Baus, que l’ha dissenyat, són els Castellers de Sants. Ells, a les 23.30 h, donaran el tret de sortida a la celebració carregant quatre pilars a l’escenari central i davant les dues pantalles gegants instal·lades a banda i banda. Tot seguit, un cop aixecada l’escultura de ferro de l’Ésser del Mil·lenni, els castellers escalaran per dins l’estructura metàl·lica. Tot això ho assajaran demà a la tarda, juntament amb el centenar d’actors de La Fura dels Baus, i també dilluns a la nit en el darrer assaig general abans de la nit de Cap d’Any.

El clímax de l’espectacle de la nit de Cap d’Any arribarà amb les 12 campanades, que es representaran amb l’ajuda dels 16 punts d’esclat de focs artificials repartits a banda i banda de l’avinguda i darrere la Font Màgica de Montjuïc. Una vegada entrats a 2014, l’Ésser del Mil·lenni donarà la benvinguda a l’any nou aixecant els braços i fent un gir de 360 graus, acompanyat de focs artificials i projeccions de les celebracions de la nit Cap d’Any de diferents cultures. L’espectacle finalitzarà amb la despenjada de les persones situades a l’Ésser del Mil·lenni.