Des d'avui el Teatre del Raval estrena un nou veí en forma de jardí vertical. D'una simple paret mitgera els operaris n'han condicionat una catifa verda plena de flors i plantes. L'han batejat com el Jardinet del Pedró. Es tracta d'una instal·lació que funciona de manera autosuficient. És a dir, recull l'aigua de pluja de la coberta en un dispòsit per al reg del jardí que s'activa amb l'energia de les plaques solars instal·lades al terrat de la finca. JUAN DE DIOS "Sorprenent. Una mica de color verd al barri no va malament." DANI CLARAMUNT "És molt maco, més que un grafiti. Cal veure quan durarà... Hi podríem posar calçots i així en podríem menjar a l'hivern." El barri de Sant Andreu també inaugura la Mitgera del Migdia de la Trinitat. Aquesta paret s'ha transformat en una central fotovoltaica que subministra llum a la Biblioteca de la Trinitat, situada just al davant. A més, s'ha dotat la paret d'aïllament tèrmic per millorar el confort dels veïns de l'edifici. MANUEL TORRES "Ahorraremos, la pena es que no pueda haber más. Encima con lo que está subiendo el gobierno la luz... Me parece que sería la mejor forma de hacer un boicot. La energía renovable no afecta al planeta y es limpia." En els últims 25 anys Barcelona ha recuperat prop de 700 parets mitgeres. I encara en vindran més. Entre elles, la d'aquest Jardí del Sol, al barri del Poblenou. En els propers dos anys se n'han de remodelar 25 més amb un cost de gairebé tres milions d'euros, provinents de les lones publicitàries en bastides d'obres.

Les obres de la mitgera del Migdia de la Trinitat, situada a la confluència de la plaça de la Trinitat amb el carrer de Galícia, han finalitzat aquesta setmana. Aquesta façana s’ha convertit en 58 metres quadrats de panells solars que serveixen per subministrar llum a la Biblioteca de la Trinitat, que està al davant. La resta de la superfície s’aprofitarà per plantar-hi plantes enfiladisses.

A la façana del número 18 del carrer de Sant Antoni Abat, a tocar de la plaça del Pedró del Raval, ha començat les obres aquesta setmana que la convertiran en un jardí vertical, amb la novetat que recollirà aigua de la pluja en un dipòsit per regar. Aquest s’activarà amb l’energia emmagatzemada per les plaques solars que hi ha al terrat de l’edifici veí. La cartellera del Teatre del Raval, que està just al costat, anunciarà els espectacles penjada d’unes corrioles.

Al districte de Sant Martí també hi ha dues parets mitgeres més que s’estan remodelant: el Jardí del Sol i la Foltovoltaica de Pere IV també incorporaran plaques fotovoltaiques i plantes.

Parets mitgeres a la ciutat

Quan es construeix en una zona urbana, és habitual que els edificis estiguin un al costat de l’altre. Les dues façanes que toquen els edificis veïns i que normalment no es veuen s’anomenen parets mitgeres. Però de vegades hi ha solars sense construir al costat dels edificis i aquestes façanes es fan visibles.

La gran quantitat d’aquest tipus de parets que hi ha a la ciutat va dur l’Institut Municipal del Paisatge Urbà i la Qualitat de Vida a iniciar un programa de rehabilitació de parets mitgeres que, durant els darrers 25 anys, n’ha arranjat prop de 700. Actualment s’està executant el Pla de remodelació de parets mitgeres 2012-2014. El primer jardí vertical es va fer el 2011 al carrer de Berlín.