L’Institut Marquès, especialitzat en ginecologia, obstetrícia i reproducció assistida, vol iniciar un estudi per saber com reaccionen els fetus dins el ventre de la mare si els fan sentir a través d’un altaveu intravaginal un himne futbolístic. Per participar en l’estudi la clínica ha habilitat un web en què les mares que ho desitgin s’hi poden apuntar i a més rebran una ecografia gratuïta en què podran veure com el seu fill reacciona a l’himne del seu equip de futbol. 

Amor als colors des de ben petits

La clínica s’ha decidit a fer aquest estudi després de constatar que cada vegada més pacients del centre trien l’himne del seu equip per estimular el fetus durant l’embaràs. La clínica ja havia elaborat altres estudis en què ja es revelava que les melodies que més estimulen els nadons són la música clàssica i les cançons tradicionals. 

La directora de la clínica, Marisa López-Teijón, assegura que al seu centre “ja és habitual la imatge de mares embarassades escoltant l’himne del FC Barcelona, de l’Espanyol o de qualsevol altre equip, al mateix temps que els seus nadons, ja sigui durant l’ecografia o posteriorment, a casa seva”.

Les imatges de les ecografies ja han demostrat que els fetus es desperten, mouen la boca i treuen la llengua quan senten determinades músiques a l’interior del ventre matern. Segons López-Teijón, el millor moment per obtenir resultats òptims en aquesta prova és entre les 20 i les 30 setmanes de gestació.

Altaveus intravaginals

La directora del centre ha recordat que “els fetus poden sentir a partir de la setmana 16, quan fan 11 centímetres, només si el so els arriba directament des de la vagina, ja que amb prou feines poden sentir el soroll procedent de l’exterior”. La clínica ja va presentar un estudi al congrés de l’Associació Internacional per la Música i la Medicina, celebrat a Barcelona, sobre l’expressió facial fetal com a resposta a l’emissió intravaginal de diferents tipus de música, en el qual comparava les reaccions dels fetus quan senten músiques com ranxeres, música tribal, clàssica o temes de rock i pop.