El nou conseller de Salut, Manel Balcells, ha avançat que el seu departament treballa en la manera de restringir el consum de tabac dins dels cotxes. En el seu primer acte al capdavant de la conselleria, al CAP Ramon Turró de Barcelona, ha explicat que s’està estudiant com legislar aquesta qüestió sense entrar en conflicte de competències.

En aquest sentit, ha posat dos exemples: d’una banda, ha posat el cas d’un vehicle privat en què viatgen menors o persones grans o vulnerables. Si fos així, explica Balsells, es tractaria d’un tema de salut pública i, per tant, podria tenir-hi competències per legislar-ho. Ara bé, si al cotxe no hi viatja cap persona considerada vulnerable, el risc ja no seria de salut sinó que saltaria al terrenys de la seguretat o prevenció d’incendis i, aleshores, ja no seria competència del seu departament. “Estem analitzant fins a quin punt podem introduir elements a la llei per no tenir problemes després”, ha conclòs.

Sense fum a les terrasses, el 2023

Pel que fa a la prohibició de fumar a les terrasses, Balsells ha donat per fet que es farà efectiva durant el 2023. “Ens hi hem d’anar acostumant”, ha etzibat. La normativa, que ja va anunciar Josep Maria Argimon, anterior titular de la cartera de Salut, preveu estendre la prohibició de fumar en altres espais a l’aire lliure com les entrades de les escoles i les marquesines d’autobús.