Foto: Àlex Recolons (ACN)

(ACN) L’Ajuntament de Barcelona ha denunciat a la Fiscalia de Delictes d’Odi l’exhibició de simbologia i càntics franquistes, nazis i racistes durant algunes mobilitzacions el 12 d’octubre a la ciutat. El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, ha dit a través de Twitter que “aquesta data no pot ser excusa per treure esvàstiques, banderes i alçar braços; l’apologia del franquisme i el nazisme és incompatible amb la democràcia”.

El 2020, el consistori ja va denunciar fets similars i també ho va fer l’any passat, però el jutjat ho va arxivar. Una denúncia dels Mossos en el mateix sentit segueix judicialitzada i un dels autors s’enfronta a tres anys de presó per cantar “mort als jueus” i altres proclames d’extrema dreta.

Concentració amb clams feixistes al monument de Colom

En la denúncia, a la qual ha tingut accés l’ACN, s’explica que al matí del 12 d’octubre l’entitat d’extrema dreta Somatemps va convocar una concentració davant de l’estàtua de Cristòfol Colom, on hi havia diputats de Vox. “La majoria de persones assistents portaven banderes amb símbols feixistes i de Falange Española, així com tatuatges i samarretes amb esvàstiques o creus celta, i efectuaven salutacions franquistes”, relata l’escrit.

A més, en l’acte, un capellà va fer un discurs amb “missatges discriminatoris i que promouen la violència”, assegurant que els governants actuals “torturen amb la ideologia de gènere per pervertir i arrencar la innocència dels fills, destruint la seva pròpia naturalesa masculina i femenina per canviar-los de sexe impunement i legalitzar la pedofília”.

L’escrit també fa referència a la manifestació a la muntanya de Montjuïc de Democracia Nacional i Front Nacional Identitari. Entre els manifestants es van proferir crits espanyolistes, racistes, franquistes, anticomunistes i antiindependentistes.

Imatges de dos periodistes

Per tot això, l’Ajuntament aporta imatges publicades per dos periodistes, demana a la fiscalia que investigui els fets i que els Mossos identifiquin les persones que podrien haver comès delictes d’odi. Així mateix, apunta contra les entitats i partits organitzadors dels acte perquè se’ls pugui aplicar la llei de partits.

Citant la filòsofa Carolin Emcke, Serra assegura que “l’odi només es combat rebutjant la seva invitació al contagi“. “Des de Barcelona tenim molt clar que ‘no passaran’, però cal que la barrera front al feixisme sigui total i absoluta entre societat, forces democràtiques i institucions”, ha afegit.