escola Xirinacs barracons

El nou institut escola de la Model serà finalment per a l’Escola Xirinacs, un dels dos centres educatius que ocupa actualment l’espai del centre penitenciari de forma provisional. En canvi, l’altre centre, l’Escola Entença, no s’ubicarà de forma definitiva en aquest recinte i es buscarà un altre emplaçament. L’anunci l’ha fet el regidor d’Educació, i també regidor de l’Eixample, Pau Gonzàlez, durant la presentació del calendari de transformació dels nous usos de la Model.

En el cas de l’Escola Xirinacs, l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat han arribat a un acord per agilitzar els tràmits del nou institut escola. Així, a través del Consorci d’Educació de Barcelona, s’avançarà en la redacció del projecte i la construcció de l’espai. “El que fem és avançar la feina i els diners, i després els recuperarem a través del Consorci”, ha explicat Gonzàlez.

Malgrat aquest acord, el regidor admet que el nou institut escola no estarà enllestit quan els alumnes acabin sisè de primària i reconeix que s’hauran d’instal·lar mòduls provisionals. “Buscarem la manera de garantir una solució provisional amb noves ubicacions o amb el creixement de la pròpia ubicació”, assegura.

L’Escola Entença, al solar del carrer de Provença?

Pel que fa a l’Escola Entença, l’emplaçament nou podria ser el solar de l’antiga caserna de Bombers del carrer de Provença que es va cedir a l’Hospital Clínic. Tot i que la ubicació no està tancada, Gonzàlez creu que el fet que el futur del Clínic s’hagi desvinculat d’aquest solar pot “ajudar” a instal·lar el centre educatiu. “Hem de veure com evoluciona”, admet.

Les famílies d’aquest centre fa temps que reclamen una solució definitiva. Fins i tot, van fer una tancada a l’Ajuntament de Barcelona per reclamar a l’alcaldessa, Ada Colau, un compromís abans d’acabar el mandat.