mur Model carrer Provença

L’Ajuntament de Barcelona ha començat a redactar els projectes dels usos provisionals d’alguns dels espais de l’antiga presó Model. Així, en paral·lel al projecte definitiu i al calendari de transformació d’aquest espai, el consistori també ha anunciat que ja s’està treballant en la redacció del projecte per obrir un interior d’illa al pati situat entre la segona i la tercera galeria, i que implicaria l’obertura del mur de la presó cap al carrer de Provença. El consistori preveu que les obres puguin començar el 2023.

Un altre dels projectes que també està en fase de redacció és l’adequació de la primera planta de l’edifici Entença per a usos veïnals.

L’obertura de la pista poliesportiva, en estudi

Alhora, s’està estudiant per a usos provisionals recuperar la pista poliesportiva del pati que hi ha entre la tercera i la quarta galeria. Abans de prendre una decisió, però, es vol avaluar amb els tècnics municipals i els Bombers si el delicat estat de conservació de les façanes del centre penitenciari permet realitzar aquesta actuació. “És un edifici molt antic, amb deficiències estructurals molt importants”, admet la tinenta d’alcalde d’Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz. “Si podem fer coses les farem”, ha assegurat.

Els usos provisionals de la Model, una antiga revindicació veïnal

El fet de dotar alguns espais de la Model amb usos provisionals és fruit d’una llarga reivindicació veïnal que reclama poder gaudir d’aquest espai fins que no arriba la transformació definitiva. Precisament, pensant en els veïns a mitjans de novembre, s’obrirà al públic l’exposició “La Model es transforma”, que explicarà tots els detalls d’aquest projecte de transformació urbana ambiciós. L’objectiu, segons explica Sanz, és “que tot el barri tingui clar què passarà i quan hi passarà”.

L’Ajuntament preveu que els primers equipaments estiguin llestos entre el 2026 i el 2027. Es tracta de l’institut escola, el poliesportiu i l’espai memorial. Al recinte, però, hi haurà quatre equipaments més i 121 habitatges socials. Tot s’integrarà en les galeries i els edificis històrics, que quedaran envoltats d’un parc.