Els 400 usuaris de l’aparcament soterrat de la rambla del Brasil fa pràcticament 25 anys que no paguen l’impost de béns immobles (IBI), però aquesta situació ha canviat. Fa unes setmanes, l’Ajuntament els va enviar una notificació en què els reclamava el pagament de l’IBI dels darrers dos anys. Són uns 60 euros per plaça, però els afectats asseguren que no estan obligats a fer el pagament perquè ells no són propietaris de l’espai sinó usuaris concessionaris.

Saba es troba al mig del conflicte

Els aparcaments van ser fonamentals per tirar endavant el cobriment de la ronda del Mig. Es van construir l’any 1995, però més de la meitat de les places ja estaven adjudicades abans de començar l’obra, uns diners que van ser clau per a la transformació urbanística de la zona. El pàrquing és de titularitat municipal, però l’Ajuntament va signar un conveni de concessió amb Saba, empresa amb la qual van fer un contracte a 50 anys els usuaris actuals de l’aparcament soterrat.

25 anys sense pagar l’IBI

L’Ajuntament precisa que els concessionaris d’un bé públic també estan obligats a pagar l’IBI i que els usuaris han estat tot aquest temps sense pagar-lo perquè fins al 2017 l’Estat espanyol no havia fet una actualització del cadastre. El conseller tècnic del districte, Xavi Farré, afegeix que “Saba va comunicar la transmissió de la concessió als usuaris i per tant, segons ens diuen a la interna de l’Ajuntament, tot es correcte”. Farré afegeix que “si aquest tràmit no es va fer bé en el seu moment per part de l’empresa concessionària amb els usuaris és una qüestió que s’ha de dirimir”.

El cas podria acabar als tribunals

betevé ha pogut parlar amb el gestor de l’aparcament, que acusa el consistori d’haver comès una sèrie d’errors de fons i forma que han comportat la indefensió dels afectats. L’empresa gestora assegura que primer s’hauria d’haver enviat una notificació als usuaris per anunciar-los la modificació del cadastre i, després, el rebut de l’IBI. Però en molts casos ho van enviar tot alhora, i per això ja han enviat un recurs a l’Ajuntament, que té un termini d’un mes per respondre i, en cas de no fer-ho, han anunciat que presentaran un contenciós davant dels tribunals.

El consistori reconeix que s’hauria d’haver millorat la comunicació prèvia de l’IBI, però dubta que això pugui haver provocat la indefensió dels afectats.

El termini per pagar l’IBI ha acabat

Tot i els recursos, el gestor aconsella als afectats que facin el pagament de l’impost perquè no fer-ho “pot comportar embargaments i recàrrecs per demora”. No obstant això alguns dels usuaris han preferit no realitzar el pagament.