Pacificar els entorns dels centres educatius per millorar la seguretat dels infants i reduir la contaminació són els objectius que busquen algunes de les propostes més votades fins ara pels veïns de Sant Andreu dins dels pressupostos participatius d’aquest mandat.

Les propostes estan ara en la fase de concreció. És a dir, les 20 propostes amb més suports s’estan treballant amb els tècnics municipals per tal d’acabar de condicionar-les, ajustar-ne l’execució, l’actuació i el pressupost de la forma més realista possible.

L’espai amic de l’Escola Ramon Llull

L’Escola Ramon Llull és un centre concertat del barri del Congrés i els Indians i la seva proposta ha estat fins ara la que ha rebut més suport. L’escola ha proposat que el tram del carrer de Biscaia, entre el número 439 fins al carrer d’Olesa, sigui d’ús exclusiu per a vianants.

El projecte preveu respectar la zona de càrrega i descàrrega del supermercat que hi ha en el tram i deixar lliure el gual que hi ha al costat de l’escola. El centre ha detectat la necessitat d’incrementar la seguretat dels vianants i disminuir les partícules en suspensió i òxids nitrosos generats pels vehicles que circulen per davant de l’escola.

Ja és un carrer amb poc trànsit

Els impulsors de la iniciativa reconeixen que es tracta d’una zona que ja està pacificada i des d’aquest curs tenen permís per tallar el tram de carrer durant les entrades i sortides dels alumnes. Asseguren, però, que els senyals verticals i les tanques mòbils no són suficients per determinats conductors que fan cas omís de la prohibició. Per això, l‘AFA de l’Escola Ramon Llull proposa tancar el tram de carrer amb mobiliari fix i retirar els contenidors i els fitons. La idea és disposar de més amplitud i comoditat per als veïns, millorar la convivència veïnal, reduir la contaminació ambiental i acústica i promoure unes entrades i sortides més relaxades.

Tanques per tallar provisionalment el trànsit durant les entrades i sortides de l’Escola Ramon Llull

Pacificar l’entorn de l’Escola Congrés-Indians

Una altra de les propostes que ha rebut més suports és la que promou una família de l’Escola Congrés-Indians. Amb l’objectiu de garantir la seguretat vial d’infants, acompanyants, treballadors de l’escola i veïns, la proposta inclou la construcció d’una plataforma única en els carrer de Cortit (entre el carrers de Portugal i les Açores) i de les Açores (entre els carrers de Cortit i Vallès i Ribot).

El carrer de Cortit té només un metre d’amplada i és una de les rutes més emprades per arribar a l’escola. No és còmode transitar per aquest carrer si vas amb un carretó de la compra, un cotxet infantil o en cadira de rodes
Oscar Chamat, pare de l’Escola Congrés-Indians


La proposta inclou també l’eliminació de les places d’aparcament que hi ha en aquests carrers, la creació d’espais diàfans, millorar la il·luminació dels carrers i incrementar el nombre de places d’aparcament per a bicicletes i patinets.

Aparcament per a bicicletes al costat de l’Escola Congrés-Indians

Altres propostes relacionades amb la millora i pacificació dels entorns escolars que han passat a la fase final dels pressupostos participatius són la creació d’una plataforma única al carrer Sant Narcís de Sant Andreu. També la pacificació, creació d’un camí escolar i implementació d’una zona 30 als entorns de La Salle Congrés i de l’Escola Arrels al Congrés i als Indians i la pacificació de l’entorn urbà de les escoles Turó Blau i Gibert i Camins a Sant Andreu.

Altres de les 20 propostes que s’escolliran en la votació final que es farà del 10 al 20 de juny estan vinculades amb la millora de l’espai urbà, de parcs infantils, àrees verdes i també millores en entitats esportives com al camp de futbol Narcís Sala o al local de la Colla Castella Jove de Barcelona.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a