retiren mobles vells carrer per possibles aldarulls

En el marc de la Setmana sense Soroll 2021, la síndica de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha publicat un seguit de dades i recomanacions per reduir la contaminació acústica. El soroll que genera la recollida de brossa, especialment la recollida de mobles i trastos vells en horari nocturn, és el principal motiu de queixa. Per això, la síndica ha tornat a reclamar a l’Ajuntament que s’avanci l’horari d’aquests serveis per minimitzar l’impacte.

La síndica reconeix que el consistori ha pres mesures per reduir aquestes molèsties, centrades en dos eixos: millores a la flota de vehicles per reduir el soroll, i formació i sensibilització dels treballadors. Però tot i això, continua demanant que s’avanci l’horari en què es realitzen aquests serveis.

26 queixes per contaminació acústica aquest 2021

La síndica de greuges ha rebut aquest 2021 26 queixes per contaminació acústica. L’any passat, les reclamacions en van ser 58, però l’any previ a la pandèmia (2019) la xifra va arribar fins al centenar.

A banda del soroll per la recollida dels residus, els barcelonins també es queixen de la contaminació acústica que fa maquinària com els equips de climatització o els sistemes d’extracció de fums. La convivència entre veïns també genera molèsties per crits, lladrucs de gos o moviment de mobles.

Per últim, hi ha el soroll que genera els locals d’oci i la restauració, com la música o els comportaments a l’exterior. En aquest cas, però, les molèsties han anat a la baixa com a conseqüència de les restriccions i el toc de queda nocturn.

Els efectes de la contaminació acústica en la salut

La síndica es fa ressò de l’informe Soroll ambiental i salut a la ciutat de Barcelona de l’Agència de Salut Pública de Barcelona que constat que el 57 % de la població està exposada a nivells de soroll superiors als que l’OMS considera negatius per a la salut. El 27 % dels barcelonins està molt per sobre d’aquest llindar.

L’estudi conclou que 130 morts anuals a Barcelona són per malalties atribuïbles a l’excés de soroll, que pot produir trastorns del son i malalties cardiovasculars.