L’espai que envolta les naus de Can Climent, on ja s’ha començat a construir el tanatori de Sants, es transformarà en una zona de lleure amb espais esportius i de jocs infantils. L’Ajuntament de Barcelona urbanitzarà la zona situada al costat del carrer de Viriat, entre els carrers de Guitard i dels Compte de Bell-lloc, que actualment s’utilitza com a pàrquing i per fer-hi actes populars. La intervenció serà provisional, en espera que Adif i l’Ajuntament consensuïn el projecte d’ampliació i millora de l’estació de Sants i dels entorns.

Una transformació provisional a instàncies del veïnat

El districte de Sants-Montjuïc començarà les obres d’urbanització aquesta tardor. La intervenció es farà a partir d’un projecte d‘urbanisme tàctic dissenyada per l’estudi scop arquitectura i paisatge, a partir de les propostes fetes pels veïns de la zona, que ara fa un any ja van pintar un espai de jocs a terra amb l’objectiu de donar un ús veïnal diari a l’espai.

La zona està qualificada com a zona verda, tot i que mai s’ha arribat a fer el parc que ens van dir que es faria quan vam comprar aquests habitatges ara fa 40 anys”, expliquen alguns dels veïns que viuen en els edificis propers a Can Climent. “Hem de suportar que es faci un tanatori que no volem, però no deixarem que l’espai que utilitzem com a espai de lleure i de trobada durant la festa major o per a fer activitats veïnals es converteixi en una zona annexa al tanatori. Per això vam decidir que havíem d’omplir de vida l’espai i així ho vam fer saber al districte”.

Ens vam tirar a terra per pintar els jocs infantils i omplir de vida aquest espai gris”
Josefina Cereza, veïna

El projecte d’urbanització provisional preveu pintar una zona esportiva que inclou una pista de bàsquet, una pista de futbol i la instal·lació de taules de ping-pong. Aquest espai esportiu s’habilitarà a la zona més propera a la nau municipal on els Castellers de Sants hi tenen la seva seu social. A la zona que ara mateix s’utilitza com a pàrquing de motos es pintarà un espai de jocs infantils a terra i es reservarà una part com a zona d’estada, on s’instal·laran bancs. També es reservarà una zona per instal·lar l’escenari durant la festa major.

La idea de veïns i Ajuntament és fomentar l’ús ciutadà de l’espai que ara mateix no té nom definitiu, però que es podria anomenar en un futur plaça de Can Climent, si així ho determina la Ponència del Nomenclàtor dels carrers de Barcelona. El regidor de Sants-Montjuïc ha tranquil·litzat els veïns assegurant-los que “l’Ajuntament prioritzarà l’ús veïnal de la plaça i no permetrà que un privat colonitzi l’espai”.

No permetrem que ningú s’apropiï d’un espai públic ”
Marc Serra, regidor de Sants-Montjuïc

Tot i això, alguns col·lectius de Sants contraris a la construcció del tanatori com la plataforma Stop Tanatori o els Castellers de Sants no acaben de veure clar de quin manera es podran conjugar els usos lúdics i festius de la plaça amb el recolliment que fa falta al voltant d’un equipament funerari. “No veig la sortida del tanatori en dol i aquí una calçotada”, posa com a exemple Carlos Fernández, un dels membres de la plataforma Stop Tanatori.

Les obres d’urbanització de l’espai de Viriat començaran a la tardor, un cop acabin els actes de la Festa Major de Sants, que se celebren a l’agost.