La plataforma PrevenSI per a la prevenció dels abusos sexuals infantils celebra el primer aniversari. Durant aquest temps l’entitat ha atès fins a 420 consultes majoritàriament de professionals, però també les que han fet víctimes i familiars en recerca d’assessorament. L’altre gruix significatiu de consultes les han protagonitzades persones atretes per infants. Núria Iturbe, psicòloga i impulsora de PrevenSI assegura que hi contacten a través del xat i des d’aquí “les deriven als recursos que hi ha a prop d’on viuen perquè puguin seguir un tractament terapèutic”. Iturbe assegura que falten especialistes que puguin treballar amb aquestes persones i recursos públics perquè si no “només es poden permetre el tractament les persones que tenen diners”. Això, segons Iturbe, farà que “no es pugui actuar preventivament” i de retruc, evitar que hi hagi víctimes. Durant aquest primer any, el web de l’entitat ha rebut 43.577 visites. Aquest primer aniversari ha coincidit amb les denúncies d’abusos sexuals infantils als Castellers de Barcelona.

Els 50 % dels abusos sexuals infantils els han comès joves d’entre 14 i 18 anys

Durant el seu primer any de vida PrevenSI ha fet formació a 327 persones entre les quals hi ha sobretot professionals de la psicologia i del treball social. Entre els cursos que ha fet la plataforma n’hi ha d’específics per a entitats que treballen amb infància i adolescència. L’objectiu és, segons Iturbe, evitar la vulnerabilitat d’aquestes organitzacions a partir del treball amb les víctimes, però també amb els agressors. L’interès d’aquestes entitats es basa en una dada que dona aquesta psicòloga: “El 50 % dels delictes de violències sexuals contra els infants els han comès joves d’entre 14 i 18 anys”.

Un any de funcionament marcat per la pandèmia

Aquest primer any de funcionament de PrevenSI ha estat marcat pel confinament durant la pandèmia. Un període en què l’entitat ha centrat esforços en campanyes de divulgació de com abordar la prevenció dels abusos sexuals infantils. Des de PrevenSI també s’ha alertat que la pandèmia ha fet elevar el risc de de violència sexual a la xarxa per l’augment d’hores que infants i joves passen davant de l’ordinador.

Aquesta entitat, al costat d’altres com l’Àngel Blau, té com a valor afegit el de posar el focus en l’agressor a l’hora de prevenir la violència sexual a la infància.

Comparteix a: