Psicòlegs, forenses i experts al voltant de l’abús sexual infantil acaben d’impulsar PrevenSI, una plataforma que neix amb la voluntat reduir aquesta problemàtica. Les xifres són alarmants: entre un 10 % i un 25 % de la població ha estat víctima d’abusos sexuals durant la infància. D’aquests, un 44% l’han patit de forma reiterada. A banda, només un 50 % dels abusos intrafamiliars s’acaben coneixent i, d’aquests, només se’n denuncien un 15 % total. Darrera d’aquest projecte hi ha l’Institut de Psicologia Forense, la Fundació Ires i l’organització Intress, i el posaran en marxa al setembre amb un telèfon d’atenció directe i un portal web. 

A qui s’adreça PrevenSI i què ofereix

Els potencials usuaris d’aquesta plataforma són principalment persones que es puguin sentir atretes per nens, nenes o adolescents o persones que puguin tenir indicis que al seu entorn s’està produint algun abús. Antonio Andrés Pueyo, catedràtic de psicologia de la UB, ha apuntat aquest divendres en la roda de premsa de presentació de PrevenSI, que la iniciativa també s’adreça a agressors que hagin complert condemna per aquests delictes i tinguin por de reincidir. “Molts d’ells són conscients que estan en una situació de risc” ha dit Pueyo, i necessiten professionals amb una formació adequada.

El projecte ofereix assessorament psicològic i mèdic, teràpia i cursos de formació. Segons Núria Iturbe, impulsora de PrevenSI, “es faran tractaments a mida” per a les diferents persones o entitats usuàries. S’estima que un 5 % dels homes joves i adults presenten pensaments, desitjos i/o conductes d’abús sexual a infants. Iturbe, ha explicat en roda de premsa que per cada abusador hi ha de mitjana 5 víctimes i “si aconseguim aturar-los, estarem prevenint moltes més víctimes”.

El projecte s’ha provat en altres països amb resultats satisfactoris

La iniciativa ja s’ha provat en altres països, com els Estats Units, Anglaterra, Alemanya i Suècia, i s’ha provat que la intervenció preventiva sobre les persones que potencialment poden cometre abusos sexuals a menors és efectiva i redueix la reincidència.