Tribunal Judici 17-A

El Consell de l’Advocacia Catalana ha emès un comunicat en el qual mostra un “profund rebuig i indignació” pel tracte del Magistrat Félix Alfonso Guevara Marcos cap als lletrats del judici pels atemptats del 17-A, que s’està celebrant a l’Audiència Nacional. Segons el col·lectiu, el tracte que reben els advocats suposa “una greu limitació a l’exercici del dret de defensa“.

Consideren que aquest comportament per part del jutge és “inacceptable”. Per això, es reserven el dret de portar el cas davant del Consell General del Poder Judicial. Els fets, segons expliquen, podrien arribar a constituir una falta greu de consideració respecte de la ciutadania, institucions, secretaris, metges forenses i la resta del personal al servei de l’administració de justícia, com són els advocats.

“L’autoritat la dona el coneixement, no el volum de veu”

També s’hi ha pronunciat Àgora Judicial, una associació de jutgesses i jutges. A través d’un tuit, l’entitat apunta que “l’autoritat dels jutges la donen els coneixements, el respecte i la vocació de servei públic” i “no pas el volum de la veu“, en referència a l’actitud del Magistrat Félix Alfonso Guevara Marcos.

Algunes de les picabarealles entre el jutge i els advocats

Les picabaralles entre els advocats i el jutge Félix Alfonso Guevara han estat quasi diàries en el judici. En el primer dia del procés, ja hi va haver tensió entre el magistrat i l’advocat de Driss Oukabir, Luis Álvarez, que va demanar al jutge un canvi de lloc -per poder estar a prop d’un endoll- i tenir més distància amb la fiscalia per poder dur a terme una bona defensa. També hi va haver tensió perquè quan Guevara va cridar a declarar Houli, algunes acusacions, com les números 13 i 7, van demanar presentar qüestions prejudicials, però el president del tribunal ho va descartar de forma contundent: “No té la paraula ningú!” i va donar per finalitzada la discussió.

En el segon dia del judici, durant l’interrogatori que feia l’advocat de l’acusació número 13, Jaume Alonso Cuevillas, a un agent dels Mossos d’Esquadra, el magistrat va interrompre la formulació de les preguntes. Cuevillas no va sentir-lo bé, ja que estava assegut en un extrem de la sala i lluny del jutge, de qui també el separaven diverses mampares de metacrilat per prevenir la Covid. El magistrat, alçant la veu, va acabar l’interrogatori en considerar-lo “impertinent”. L’advocat va formular una protesta, que va acabar amb un “gràcies per la seva amabilitat, senyor president”. El magistrat, ras, li va etzibar: “La ironia, a un altre costat. Li ho adverteixo“.

En el tercer dia del judici, Félix Alfonso Guevara va advertir sobre la presentació d’escrits a secretaria: “Ni un”, va dir. I va sentenciar: “Es llençaran a la paperera. Segons arribin, a les escombraries”.