Els responsables dels Castellers de Barcelona van assabentar-se l’agost del 2019 que alguns menors de la colla s’havien sentit incòmodes amb un membre destacat de l’entitat. Davant d’un suposat cas d’abusos sexuals infantils, van decidir expulsar-lo de forma immediata fins que no s’esclarissin els fets. A més, per saber quines accions emprendre immediatament després, van buscar assessorament extern, que finalment ha acabat sent clau per a un bon acompanyament de les víctimes.

Tan bon punt van prendre la decisió de fer fora el presumpte abusador, els Castellers de Barcelona van voler evitar una “reacció en calent”, tal com explica el seu president, Ramon Gil. Per oferir la millor resposta possible, van posar-se en contacte amb la Fundació Vicki Bernadet, referent en l’àmbit dels abusos sexuals infantils, i amb la Unitat Fundacional d’Abusos a Menors (UFAM) de l’Hospital Sant Joan de Déu. L’equip d’aquest últim servei va ser qui va fer el seguiment de les víctimes.

Un cop constatats els presumptes abusos sexuals, es va activar la investigació policial el febrer del 2020, després de la denúncia de vuit menors.

El 80 % dels casos, en entorns de confiança

Els grups castellers són, sens dubte, entorns de confiança, i és precisament en aquests escenaris on es donen vuit de cada 10 casos d’abusos sexuals infantils. Així ho assegura Pilar Polo, psicòloga responsable de Relacions Institucionals de la fundació. Segons Polo, aquests ambients de confiança propicien que les criatures estiguin més tranquil·les i lliures i, alhora, que els seus pares o tutors es relaxin.

Davant d’això, la psicòloga proposa implantar protocols en entitats on hi hagi nens i joves per concretar on són els límits de les activitats i quins riscos comporten determinades accions. “Cal formació i sensibilització, tant per a qui coordina, com per a les famílies que porten els fills, com per als nens i joves. Segurament, les figures abusadores veuran que no tenen possibilitat d’intervenir perquè el silenci no existirà“, explica.

Arran del cas de presumptes abusos sexuals, els Castellers de Barcelona ja treballen en l’elaboració d’un protocol per evitar que aquestes actuacions es tornin a repetir. El president de la colla castellera admet que la situació no és agradable “per cap de les parts” i que ha suposat un cop dur per als seus integrants. “Malgrat tot, ho estem fent bé“, ha conclòs.