Tot i el context de retallades en l’àmbit sanitari, el Departament afirma que en la darrera enquesta nou de cada 10 catalans estan satisfets pel que fa als serveis que utilitzen. En la mateixa línia, vuit de cada 10 catalans consideren que tenen un bon estat de salut, tot i que aquest índex es redueix en els col·lectius més desfavorits. Per elaborar l’informe s’han entrevistat 4.830 persones, la meitat homes i la meitat dones. Aquestes dades han de servir, segons el Dfepartament de Salut, per analitzar la realitat actual i posar en marxa plans en l’àmbit sanitari.

Algunes de les dades que destaquen en l’informe és que set de cada 10 persones practica el que es considera un nivell saludable d’activitat física, i que es manté el descens del percentatge de població fumadora. La tendència a la prevenció es confirma pel que fa a les proves realitzades: un 56% dels adults es van mesurar el colesterol i un 90% de les dones es van fer mamografies preventives. A més, els ciutadans prenen consciència a poc a poc, segons Salut, de la importància d’adquirir hàbits saludables. Això es tradueix en un manteniment dels índex de sobrepès, que se situen en un 34% en la població adulta, i la obesitat, que arriba al 14%.

Una dada que el Departament ha dit que tindrà molt en compte a l’hora d’elaborar el futur pla de salut és que un 38% de la població de totes les edats pateix alguna malaltia o problema de salut crònic, un percentatge que creix a mesura que augmenta l’edat. En aquest sentit, des de Salut afirmen que continuaran treballant en plans d’atenció a la cronicitat que permetin una atenció continuada però que alhora permetin estalviar despeses.