Va començar a consumir cocaïna quan tenia 27 anys i ara ja n'ha fet 51. Després de 13 mesos de tractament al Projecte Home, el Manolo enceta l'última fase de la rehabilitació amb optimisme. Creu que ja ha superat molts dels seus problemes. MANOLO YÉBENES "Aquí al proyecto hombre vienes con un problema, que es el problema de la adicción uy luego te das cuenta que tienes cincuenta mil más. Al final la adicción es el vehículo con el que escapas de todas tus dificultades y todos tus problemas". Ara l'objectiu prinicipal és trobar feina. Una tasca gens fàcil. De fet, des de l'ONG alerten que la crisi està afectant de ple les persones amb drogodependències. Set de cada 10 inicien el tractament sense feina i això en dificulta la cura i la reinserció. ORIOL ESCULIES, director del Projecte Home Catalunya "La feina és el principal factor protector de les persones amb drogodependències i sense una feina dificultosament podran inserir-se socialment" L'informe anual també destaca que entre els adults, les demandes d'ajuda per addició a l'alcohol creixen i arriben ja al 35% del total de casos que atenen. La cocaïna continua disminuïnt, però encara és majoritària. En canvi, entre els joves, es dispara el consum de cànnabis. Si el 2008 representava el 44% dels casos, ara ja arriba al 80%. ORIOL ESCULIES, director del Projecte Home Catalunya "Encara ara, la percepció de risc entre els més joves davant de les conseqüències sobre el consum de cànnabis, és pràcticament nul·la". La majoria dels joves addictes al cànnabis tenen un baix rendiment escolar i conflictes amb els pares. Gairebé la meitat dels usuaris que han seguit el tractament han aconseguit superar l'addicció.

La ONG Projecte Home ha presentat aquest dijous el seu informe anual amb motiu del Dia Internacional de la Lluita contra l’Ús Indegut i el Tràfic de Drogues. Pel que fa als adults, l’informe mostra com l’alcohol i la cocaïna són les substàncies que generen més demanda d’ajuda. Les tendències, però, són diferents: l’alcohol ha passat de ser la droga de referència per al 14% dels atesos el 2008 fins al 35% actual. En el cas de la cocaïna, segueix sent la droga majoritària en el 43% de les persones adultes ateses, tot i que ha disminuït més de 20 punts els últims cinc anys. L’heroïna i altres opiacis com la metadona suposen el 10% de les demandes d’ajuda.

En el cas dels joves d’entre 13 i 23 anys els problemes relacionats amb el consum de cànnabis són els més preocupants. L’informe apunta que la marihuana és la substància principal de consum per al 79% dels casos atesos, una xifra que el 2008 era del 44%. El Projecte Home explica que els joves atesos per consum de marihuana tenen un baix rendiment escolar o ni estudien ni treballen, tenen conflictes amb els pares, trastorns psiquiàtrics, formen part de grups amb altres consumidors i idealitzen la cultura del cànnabis.

El percentatge d’adolescents que demanen ajuda per problemes amb l’alcohol oscil·la entre l’1% i el 9% des de 2008, una circumstància que contrasta amb el fet que aquesta és la substància més consumida pels joves. Segons l’informe, aquest fet s’explica per l’escassa percepció de risc, i fa que es retardi la demanda d’ajuda fins que la situació és ja molt severa. El consum de cocaïna en joves ha caigut del 41% al 8%, probablement per l’elevat cost econòmic d’aquesta droga.

El perfil tipus de l’usuari del Projecte Home

L’informe anual del Projecte Home dibuixa el perfil tipus d’usuari de l’ONG: un home de 38 anys, solter, sense estudis o amb estudis bàsics, que viu amb els pares o una parella i que depèn d’ajuda externa com la família o les prestacions socials. De fet, set de cada 10 persones ateses per l’ONG el 2013 no tenien feina (quatre de cada 10 el 2008), un fet que, sumat a l’addicció a les drogues, suposa un alt risc d’exclusió social.

És el cas del Manuel, que ha estat 13 mesos al Projecte Home després de recaure en una addicció. Segons ell, “arribes al Projecte Home amb un problema d’addicció i t’adones que en tens 50.000 més de personals”. Actualment el Manuel es prepara per abandonar el centre i es troba immers en la cerca de feina, ajudat per l’ONG.