Imatges com aquesta són conseqüència de la manca d'espai d'oració per a musulmans a Barcelona. En aquest oratori al barri de la Bordeta, a Sants, en els dies assenyalats s'hi poden apropar 500 fidels a resar, però el centre només té capacitat per a 100 persones. El mateix passa a la resta de centres d'oració repartits per la ciutat. Són centres petits, amb aforaments molt limitats. Per això, ja fa anys que s'han alçat diverses veus favorables a la construcció d'un espai més gran per als musulmans. ENRIC VENDREL, director general d'Afers Religiosos "Seria molt lògic amb la diversitat religiosa que tenim al país, amb una població al voltant de 400.000 persones de confessió musulmana que tenim avui a casa nostra, tindria tot el sentit que aquesta gent tingués un lloc en condicions per poder fer les seves pregàries." Les entitats favorables a la construcció d'una mesquita recorden que ciutats com París, Londres o Lisboa, però també Madrid i València, ja tenen un mesquita per als feligresos. MOHAMED IQBAL, Centre Cultural Islàmic de Catalunya "Ja és molt tard. Ho estem demanant des de l'any 98. No tenim un espai digne que sigui de referència com està protegit en la Constitució." De moment, com a mesura provisional, en aquest oratori del Raval es fan diversos torns per intentar satisfer la demanda, però asseguren que tot i així no se'n cobreix ni el 25%.

Espais petits i precaris

El Centre Cultural Islàmic de Catalunya fa 16 anys que alerta de la manca d’espai per poder fer oracions. Asseguren que a tota la ciutat hi ha poc més d’una desena de centres, tot ells petits i que no superen la capacitat per a 100 persones. Això ha fet que molts d’aquests espais s’hagin vist superats per l’afluència de creients, que en dates assenyalades de la religió musulmana, com són els divendres i durant el Ramadà, han de fer diversos torns d’oració per poder satisfer la demanda. Mohamed Iqbal, del Centre Cultural Islàmic creu que aquesta situació “atempta contra els drets humans i la dignitat de les persones.”

Recorden que la llibertat de religió està emparada per la Constitució i per això reivindiquen, que com altres creences a la ciutat, se’ls dediqui un espai de trobada. “No hauria de tenir només l’espai per a resar, també un auditori i una biblioteca.”

Més control amb la mesquita

La construcció d’una mesquita, segons Iqbal, “seria més beneficiós” que l’actual panorama per a aquesta comunitat religiosa, ja que “ara proliferen els espais religiosos petits i precaris, i això fa difícil de controlar què fan en cada centre.” En referència a evitar radicalismes religiosos. La mesquita hauria de significar l’aparició d’un lloc de trobada gran i unitari, “participatiu i transparent.”

Dones, nens i turisme

Amb la mesquita, el Centre Cultural Islàmic assegura que també s’acabaria amb la “discriminació a les dones i els nens que tan sovint se’ns acusa”, ja que deixarien de tenir problemes d’espai per pregar també ells. A més, segons Iqbal, podria ser un gran reclam per al turisme musulmà que arriba a la ciutat. De fet, ciutats com Londres, París o Lisboa ja fa anys que tenen una mesquita, i a l’estat espanyol, Madrid i València també.