Les pèrgoles que fan ombra a l'aparcament de les piscines tenen una utilitat desconeguda per a molts dels usuaris d'aquest equipament: fan de suport d'una instal·lació solar tèrmica. 176 plaques abasteixen d'energia les instal·lacions, juntament amb altres sistemes, i serveixen per climatitzar l'aigua. JOAN CARMONA, cap de manteniment de les Piscines Picornell "El que fem és escalfar l'aigua amb el sol i, a l'estiu, seria sobretot el principal sistema per escalfar l'aigua que fem servir a dutxes, a les piscines i a la piscina coberta." A l'estiu l'energia solar permet escalfar gairebé 20.000 litres diaris, tant de les piscines com de les dutxes, fet que suposa un 70% del total que es consumeix. L'escalfor es conserva en aquests dipòsits que es troben al soterrani de les instal·lacions i que, al seu torn, bomben el líquid per uns conductes que permeten escalfar l'aigua que va a parar als vestuaris i les piscines. En èpoques de menys sol, l'aportació d'energia solar cau fins al 30% del total i cal ecendre les calderes. JOAN CARMONA, cap de manteniment Piscines Picornell "També a l'hivern, també tenim sol, menys hores però la temperatura de l'aigua és més freda i fem un preescalfament, si ve l'aigua a 12 graus podem pujar a 23 i això també és un estalvi tant a l'hivern com a l'estiu." Aquesta instal·lació, que ha estat renovada fa poc temps, ha permès estalviar més d'11.000 euros en la factura del gas i ha evitat l'emissió de més de 37.000 quilos de diòxid de carboni.

El sistema de plaques solars es va instal·lar a les Piscines Picornell l’any 1992, durant els Jocs Olímpics, però fins ara no havia funcionat a ple rendiment. Després d’algunes aturades a què han obligat els treballs de renovació, la instal·lació es va posar en funcionament el gener de 2013 i, en un any, ha estalviat 179.547 kilowats. Això, traduït en despesa econòmica i energètica, significa una reducció d’11.311 euros en la factura del gas i en l’emissió de 37.705 quilos menys de diòxid de carboni a la ciutat.

Aquesta és una de les instal·lacions que es podran visitar durant la Setmana Europea de l’Energia. Hi ha previstes més de 300 activitats com, per exemple, xerrades i tallers per a adults, per conscienciar i informar sobre nous sistemes d’autosuficiència i estalvi energètic. Barcelona té, segons el consistori, un consum energètic moderat en comparació d’altres ciutats, però només un 2% del consum té un origen energètic local, renovable o residual. És per això que la ciutat està impulsant l’anomenat Pla d’autosuficiència energètica, amb l’objectiu de reduir el consum de gas i electricitat dels edificis, equipaments, instal·lacions i vehicles.