El TSJC ha reconegut la defensa del patrimoni històric de l’edifici que n’han fet les entitats veïnals, les primeres a denunciar aquest pla quan es va aprovar el 2008. La resolució judicial, a la qual ha tingut accés Europa Press, estima, però, només en part el recurs contenciós administratiu interposat per la plataforma en defensa de la Rotonda, i ho fa després que amb anterioritat se n’hagués desestimat un altre contra aquest mateix pla urbanístic. L’alt tribunal, que no veu “mala fe o temeritat” en els litigants, els evita haver d’assumir les costes.
L’entitat denunciant considera que el projecte que es va aprovar “no respecta ni la protecció de l’edifici ni els paràmetres urbanístics que ho vinculaven a l’entorn”. Lamenta, a més, que tres anys després que comencés l’enderroc ja ha anat a terra una part important de la finca, com ara elements protegits i l’ampliació que va fer-ne el prestigiós arquitecte Enric Sagnier. Carles Puigdomenech, l’advocat de l’associació, ha assegura a Europa Press que “si el pla és nul, la llicència d’obres també” i creu, doncs, que els treballs que s’estan fent “no tenen cobertura urbanística” i s’han d’aturar. El lletrat ha afegit que si l’Ajuntament presenta un recurs davant el Tribunal Suprem, demanarà al TSJC que executi provisionalment la sentència i així s’aconsegueixi paralitzar els treballs.
L’edifici modernista de la Rotonda data de principis del segle XX i el caracteritza la torrassa que el corona. La finca va acollir l’hotel Metropolitan i, anys més tard, l’Hospital de Sant Gervasi, especialitzat en salut mental. El 2011 van començar les tasques de rehabilitació per part de la constructora Núñez i Navarro, propietària de la finca, que tenia previst fer-ne una reforma integral per convertir l’immoble en oficines de lloguer.