El consum de gas del riure és cada cop més habitual en entorns d’oci nocturn. A Barcelona, ja està provocant queixes dels veïns de la Barceloneta, que denuncien que s’acumulen al carrer ampolles d’òxid nitrós. Per això, el programa Energy Control de l’Associació Benestar i Desenvolupament —especialitzat en anàlisi i assessorament sobre drogues— demana trobar fórmules per limitar la disponibilitat d’aquesta substància, que es pot comprar amb facilitat. En una entrevista a betevé, el director del programa, Claudio Vidal Giné, planteja que es puguin limitar “les compres massives” destinades al consum.

Pot provocar asfíxia i alteracions cognitives

Des d’aquesta organització creuen que, ara per ara, no està justificada la prohibició d’aquest gas perquè “és de baix risc”. Apunten, però, que cal “augmentar la informació dels riscos que suposa consumir-ne d’una manera persistent i prolongada”. El seu abús pot comportar dèficit de vitamina B12 i alteracions cognitives i neuronals, així com asfíxia.

És també una substància molt inflamable que no es pot manipular prop del foc. Des d’aquest programa alerten també dels riscos mediambientals de la proliferació d’aquest gas per l’acumulació dels recipients abandonats al carrer.

A països com el Regne Unit, on l’ús del gas del riure en entorns d’oci ja fa anys que va començar, ja s’està enllestint una regulació més restrictiva per frenar-ne l’ús. Un altre repte que planteja és l’acumulació dels recipients abandonats al carrer.