El consum del gas hilarant, conegut com “gas del riure” — o també òxid nitrós — prolifera a Barcelona, tot i que encara d’una forma molt residual, segons la Guàrdia Urbana. Aquest estiu el cos policial ha observat un augment del consum d’aquest gas, principalment entre turistes d’origen francès. De fet, a França l’ús d’aquest gas està més estès que no pas a Catalunya.

A Barcelona, el consum del gas amb globus per inhalar-lo s’ha detectat en la zona de platges, però també en altres punts de la ciutat, com ara al carrer d’Aribau, on els veïns denuncien que desenes de turistes es concentren a les nits fent cridòria, barallant-se i drogant-se.

Què és el gas nitrós?

Quan el gas arriba al cervell actua com a depressor del sistema nerviós central. Segons Energy Control, pot produir sensació de relax, evasió, canvis en la percepció del temps i, entre d’altres, riure incontrolable.

Els riscos, però, són diversos i poden provocar vòmits, adormiment corporal, inflamació o cremades greus en les vies respiratòries i, fins i tot, si s’ingereix en grans quantitats, pot arribar a provocar la mort per asfíxia.

Tot i això, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) no considera aquest producte una droga i prohibir la seva venda o consum és complicat ja que es fa servir en altres àmbits, com a la cuina. Ara bé, distribuir-lo per a consum fora de l’àmbit prescrit sí que està prohibit i es pot sancionar amb una multa.

Un detingut amb paquets preparats per al consum

Es dona la circumstància que la matinada d’aquest dijous la Guàrdia Urbana ha detingut una persona que acabava de comprar dues bombones d’òxid nitrós a Ciutat Vella. L’home es trobava a l’entorn de la zona d’oci nocturn de la Barceloneta, i quan els agents han inspeccionat el seu vehicle, hi han trobat elements com globus o infladors per, suposadament, poder inhalar el gas hilarant.

Els globus funcionen com a reservori per inhalar i que el gas arribi al cervell.