Ciutat Vella és un dels districtes de Barcelona en què s’ha reduït més el nombre de veïns majors de 65 anys. De fet en els quatre barris aquest col·lectiu s’ha reduït entre un 26 i un 31 % en els últims anys. Alguns dels motius que expliquen aquesta disminució són l’alta afluència de turistes, el preu de l’habitatge i la manca d’accessibilitat i de comerç de proximitat. Per això molts d’aquests veïns han marxat a viure a altres districtes de la ciutat. Aquestes xifres contrasten amb altres districtes. Per exemple, a Sant Martí la població major de 65 anys ha crescut un 159 %.

Expulsats a altres barris de la ciutat

Maria Blanco ha viscut tota la vida a la Barceloneta. Assegura que s’estima el barri, però el preu dels lloguers i la manca d’ascensor l’han expulsat. Tot i això cada dia hi torna per estar-se amb els que fins fa poc eren els seus veïns. “M’he vist obligada a anar-me’n del barri”, conclou.

Maria Blanco (dempeus) cada dia torna a la Barceloneta per estar amb els seus antics veïns

Aquesta situació, malauradament, no és anecdòtica. Pilar Aguilar, de la Comissió d’Habitatge de la Barceloneta, afirma amb rotunditat que “el barri no està preparat per acollir aquest tipus de persones”. Tot i això hi ha qui, com Mercè González, es resisteix a marxar del barri.

“Vaig néixer fa 77 anys a sobre de La Cova Fumada i quan em vaig casar em vaig mudar a pocs carrers de distància”, explica González. L’immoble on resideix no té ascensor però de moment encara pot fer vida normal. “El problema que tinc és que em canso molt i he d’anar parant. Estic operada dels genolls i m’afecta una mica. Això no vol dir que quan sigui més gran i no pugui pujar, llavors ja em veus en una residència“, conclou.

Quan sigui més gran i no pugui pujar, llavors ja em veus en una residència”
Mercè González Tosca, veïna de la Barceloneta

L’allau turística i la manca de comerç de proximitat

Al barri Gòtic, segons Teresa Picazo, de l’AV Gòtic, les raons per les quals els veïns del barri marxen a altres districtes de la ciutat són clares. “El primer inconvenient és la massificació turística, en segon lloc els edificis no estan adequats per a la gent gran i després la desaparició del comerç de proximitat“.

Antònia Huguet fa anys que viu al Gòtic i, des de fa uns quants, en un immoble amb ascensor. Per ella, però, la manca de comerç de proximitat és greu. “No puc comprar peix fresc, ni carn ni verdura. Tot són supermercats i establiments de menjar ràpid”, diu Huguet.

Frenar al Gòtic el degoteig de veïns és difícil, segons les entitats, ja que, entre altres coses, s’hauria de canviar el model turístic actual.