Veïns de la Barceloneta alerten d’una pràctica que va en augment: el consum d’òxid nitrós com a droga recreativa. El rastre que deixa són ampolles metàl·liques a terra a les zones d’oci, sobretot, a la platja del Somorrostro. Alguns veïns asseguren que el consum d’aquest gas s’ha disparat, però que com que és una substància legal, la policia els ha dit que no en poden perseguir la tinença i el consum.

La Lourdes López i la Montse Rojas, veïnes de la Barceloneta, denuncien que es tracta d’ampolles d’oxigen nitrós que alguns fan servir per reomplir globus, com els que s’usen en festes infantils. Després els revenen als joves, sobretot turistes que van a les discoteques, perquè el consumeixin de manera individual o en petits grups.

Totes dues veïnes apunten que es tracta d’una situació “que ja passava anys enrere“, però alerten que “aquest estiu ha estat massiva”. Ho associen al fet que hi ha hagut molts més turistes que els últims anys, la majoria joves, “i de nacionalitat britànica“. De fet, l’ús recreatiu de l’òxid nitrós és bastant popular entre els joves del Regne Unit, dels Països Baixos o de França.

Un gas legal i difícil de perseguir

Els veïns de la Barceloneta amb qui hem parlat asseguren que ho han posat en coneixement de la Guàrdia Urbana i dels Mossos d’Esquadra, però lamenten que els han respost que, en tractar-se d’una substància legal, “és difícil perseguir-la com una droga“. Assenyalen també que la policia no pot fer altra cosa que perseguir-ho com a venda ambulant si s’enxampa algú venent-ne dosis a la via pública.

Què és l’òxid nitrós?

L’òxid nitrós és un gas popularment conegut com el gas del riure. Aquesta nomenclatura s’ajusta bastant a un dels principals efectes que té el consum d’aquesta substància: desinhibeix i afluixa el riure. De fet, l’òxid nitrós s’usa principalment com a anestèsia —per exemple, en odontologia— però també té usos en la pastisseria, per muntar la nata.

Aquest gas és un depressor del sistema nerviós central. Segons l’organització Energy Control, consumir-ne provoca sensacions com les d’eufòria, un riure descontrolat, el relax, l’evasió o la pèrdua de la percepció del temps. Depenent de quant gas s’inhali, aquests efectes poden durar entre 15 i 45 minuts, i desapareix ràpidament de l’organisme.