MANU PINEDA, activista d'Unadikum "Nuestro trabajo es de dar protección a los campesinos principalmente. Es sencillo. Lo que hacemos es ponernos en medio, entre los soldados y los campesinos cuando van a disparar. Cuando estamos nosotros ellos no quieren testigos de sus crímenes y cuando estamos nosotros cerca nos disparan a los pies, al aire. Una cosa parecida pasa con los pescadores. Lo que hacemos es meternos en los barcos con los pescadores y hacer lo mismo. Cuando van a atacarlos salimos con nuestras banderas, nuestro rollo, para explicar que somos internacionales y que hay testigos y que tenemos nuestras cámaras. Y disparan al agua, a las redes, al casco del barco. El problema es que no tenemos capacidad para cubrirlo todo. Yo veo allí, a pesar que están matando, a las familias enteras, que están bombardeando sus casas y a los que no matan viven con el miedo que los van a matar, a pesar de eso, nadie está pidiendo a la resistencia que se rinda. Se plantea que la única solución es el fin del bloqueo. Si estamos en esta plaza no es casual. Aquí en esta iglesia, en el año 38, los fascistas bombardearon a un grupo de gente que estaba en la iglesia refugiándose de los bombardeos. Eso en Gaza está en cada plaza, en cada colegio. Bombardean sobre los refugios de las persona que han huído de sus casas."

Segons Pineda “la massacre” actual ha fet que el món estigui molt pendent del que passa a la Franja de Gaza. Ara bé, afegeix que en els teòrics períodes de pau, el degoteig d’assassinats per part dels soldats israelians situats a les fronteres és constant. Les víctimes són camperols i pescadors que es disposen a treballar. “La nostra feina consisteix a posar-nos-hi enmig, entre els soldats i els camperols, quan els primers es disposen a disparar. Quan ens veuen, com que no volen testimonis dels seus crims, es limiten a disparar-nos als peus i a l’aire”, explica Pineda.

Quelcom similar passa al mar. Embarcacions israelianes disparen contra els vaixells de pesca palestins. Activistes com Pineda hi viatgen a bord per dissuadir-los i evitar que matin els tripulants. També fan d’escuts humans a les ambulàncies. Informen l’exèrcit israelià que hi ha activistes a l’interior per evitar que les bombardegin. “No sempre ho aconseguim”, explica resignat.

Arran de l’ofensiva israeliana, diu Pineda, més de 200.000 palestins estan refugiats a centres de l’ONU a Palestina perquè han perdut casa seva amb els bombardejos. “Aquests centres només tenen capacitat per a 50.000 persones, així que imagineu quines són les condicions de vida que pateixen”. Molta gent, afegeix, malviu al voltant dels hospitals “perquè confien que allà no seran bombardejats”.