El diagnòstic de l'oposició és pràcticament unànime: fan falta més agents dels Mossos d'Esquadra als carrers de Ciutat Vella. Només Unitat per Barcelona n'ha mig discrepat perquè no ho veu com l'única solució. El govern comparteix la demanda però s'escuda en les estadístiques segons les quals s'hi han reduït els delictes. Assegura que les dues morts violentes d'aquest any al districte són fets inconnexos, argument que no comparteixen PSC, PP i Iniciativa que reclamen més presència policial per reduir la sensació d'inseguretat, sobretot, diuen, a les nits. ASSUMPTA ESCARP, regidora del PSC "Tornem a les dues Ciutat Vella, la de dia i la de nit, i aquesta és una cosa que cada dia està més constatada." ALBERTO VILLAGRASA, regidor del PP "Por ejemplo, usted va a la calle Escudellers y muchos comerciantes dicen que a partir de las 7 de la tarde esto es intransitable. Uno va a la calle Hospital y le dicen lo mismo." JOAQUIM MESTRE, regidor d'ICV-EUiA "Hi ha una dotació molt insuficient del cos dels Mossos d'Esquadra a la ciutat de Barcelona. I això es viu cada dia." JOAN LAPORTA, regidor d'ERC+Rcat+Rcat "El que ajudaria a millorar aquests problemes que tenim de seguretat pensem que és una millora de l'estat de conservació de l'espai públic." JOAQUIM FORN, tinent d'alcalde de Seguretat i Mobilitat "Les dades de seguretat al districte són bones. D'una manera molt clara i per segon any consecutiu, els delictes i les faltes han tornat a disminuir. Enguany amb més d'un 10% de reducció." L'oposició també ha aprofitat la Comissió d'avui per lamentar els incidents de divendres passat posteriors a la manifestació en suport al barri de Gamonal, a Burgos. Les veus més crítiques, socialistes i populars, consideren que hi va haver una manca de prevenció i coordinació policial. El govern ha dit que els comandaments van fer la seva feina, però ha admès que cal replantejar-se com actuar amb grups violents.

Amb el suport de tots els grups, també s’ha demanat al govern de Trias convocar “de manera urgent” la Junta de Seguretat de Ciutat Vella per analitzar els fets recents, tal com demanava el PSC. Segons la seva portaveu, Assumpta Escarp, “entendre el context d’aquestes morts és essencial per donar una resposta adequada”. Escarp ha recordat que el Sindicat de Policies de Catalunya va alertar que “les agressions amb arma blanca són el pa de cada dia” al districte, i considera que per pal·liar-ho cal dotar de més recursos tant materials com personals la comissaria de Mossos del carrer Nou de la Rambla, on “tot i que la conselleria va anunciar-hi canvis, no s’hi ha fet res“. Des de les files socialistes s’ha lamentat que la regidora Mercè Homs, quan es parla de seguretat, “no doni la cara”, justament ara que, ha assegurat Escarp, “s’ha tornat a les dues Ciutats Velles: la de dia i la de nit“.

El portaveu d’ICV-EUiA, Joaquim Mestre, ha insistit en la intervenció que en els últims anys no s’han convocat a Barcelona places de Mossos d’Esquadra, “ni tampoc no sembla que es faci aquest 2014”, i ha donat una altra dada, facilitada pels sindicats: actualment hi ha 3.100 agents desplegats a la ciutat, “900 per sota dels 4.000 que ens pertocaria per ràtio”, i pel que fa als vehicles policials de quatre rodes, s’ha passat dels 297 el 2010 als 248 el 2013. Mestre ha reconegut que “cal millorar el patrullatge de nit”, ha demanat escoltar les peticions veïnals fetes arribar a l’alcalde Trias per potenciar la circulació de persones als carrers menys transitats del districte, i ha reclamat també “canvis profunds a la comissaria de Ciutat Vella per “recuperar la confiança”. Però el repte immediat, segons ha dit, és fer-hi una “intervenció més integral”.

Joan Laporta, d’UxB, ha assegurat que “és innegable que hi ha molta feina a fer”, però no veu prioritari incrementar el patrullatge de nit i matinada: “la solució és posar fi a la crisi, potenciar els serveis socials i “desplegar l’ordenança de civisme per dotar-la de més eficiència i fer-la útil als ciutadans”, ha dit. Segons Laporta, la millora i la conservació de l’espai públic “ajudaria”, sense haver de posar l’accent, “com fa el PP”, en la pressió policial al carrer.

Precisament Alberto Villagrasa, portaveu dels populars, ha dit que el districte de Ciutat Vella té un problema “històric” de seguretat i incivisme, i que hi ha carrers, com Escudellers o Hospital, on els veïns afirmen que a partir de les set del vespre són “intransitables”. “Falta reforçar les nits”, ha insistit. I ha afegit que la comissaria dels Mossos “ha quedat petita”, on ha dit que es formen cues, sobretot els caps de setmana, de gent que vol posar alguna denúncia. El PP ha aconseguit aprovar, amb el vot favorable del PSC i l’abstenció de la resta, una proposició que insta el govern municipal “a incrementar la presència permanent d’urbans” i “intensificar la col·laboració i coordinació” entre Mossos i la Policia Nacional. “Calen respostes a curt termini”, ha conclòs, i en aquest sentit, la presència policial “és un factor dissuasiu”.

El primer tinent d’alcalde i regidor de Seguretat, Joaquim Forn, ha admès que el desig d’incrementar els efectius dels Mossos hi és: “sempre ho hem dit”. Però ha afegit que “hem de dir les coses com són: d’una manera molt clara, els delictes i les faltes han tornat a baixar. Podem parlar de percepcions, podem parlar del que vulguin, però aquesta també és una realitat”. També ha recordat que han baixat un 50% els homicidis entre 2010 i 2013, unes dades, segons ell, “baixíssimes”.