JOAQUIM FORN, tinent d'alcalde de Seguretat i Mobilitat "És una necessitat i una prioritat per nosaltres. I per tant, què hem cregut que era important? Primer, un acord entre les administracions catalanes que ens permet portar un acord global a 15 anys vista i després poder-ho presentar al ministeri de Foment. Hi estem treballant i, insisteixo, espero que en les properes setmanes es pugui fer realitat".

El tinent d’alcalde de Seguretat i Mobilitat, Joaquim Forn, ha avançat la gestació d’aquest acord a la Comissió de Presidència d’aquest dimecres. Forn ha dit que les tres administracions esperen poder tancar el pacte “ben aviat” i presentar-lo en les properes setmanes i negociar-lo després amb el ministeri de Foment.

L’acord busca “evitar la fallida del sistema”, ha indicat Forn, que ha recordat que en el deute del transport públic ha crescut fins als 546 milions d’euros en el període 2009-2013. “Això fa que hàgim de reaccionar, cal buscar una solució”, ha admès el tinent d’alcalde, que ha explicat que el pacte vol deixar clares les aportacions que han de fer les administracions al transport públic i fixar criteris per definir quina aportació han de fer també els usuaris. En aquest sentit, Forn ha afegit que cal avançar cap a un model en què usuaris i administracions aportin el 50% del cost del servei (ara les arques públiques n’aporten el 57%).

Forn ha explicat aquest futur acord en el debat d’una proposició d’ICV-EUiA que instava l’alcalde a convocar una cimera amb el president de la Generalitat i el del Govern espanyol “per analitzar i acordar solucions al finançament insuficient del transport públic”. La proposició s’ha aprovat per unanimitat.