JOAQUIM FORN, tinent d'alcalde de Seguretat i Mobilitat "Si nosaltres no fem front a aquest repte que ara tenim, el problema serà que haurem de prendre altres mesures molt pitjors, perquè el sistema ja no aguanta" JOAQUIM MESTRE, regidor d'ICV-EUiA "La pauta de resposta ha estat sempre la mateixa: decisions que acaben castigant els usuaris del transport públic metropolità" JOAN LAPORTA regidor d'ERC+Dcat+Rcat "Estem en un moment de crisi, si, evident. És just pujar les tarifes per sobre de l'IPC? No."

El primer tinent d’alcalde i president de TMB, Joaquim Forn, s’ha defensat de les crítiques dels grups i els ha demanat alternatives: “A ningú no li agrada apujar els preus, però, quines alternatives em presenten? Cap. Haig de prendre decisions”. Forn ha justificat que els increments no han perjudicat els usuaris més intensius i ha afegit que l’augment tarifari dels últims anys ha vingut acompanyat d’una millora progressiva dels serveis.

El president de TMB ha recordat de nou la davallada en les aportacions de les diferents administracions a les arques de l’ATM, que viuen una situació molt crítica amb un deute acumulat de 540 milions d’euros. Joaquim Mestre li ha recriminat que no s’hagi treballat amb més previsió: “si el 2012 no li van agradar els increments tarifaris, per què no van trobar cap solució per no haver de repetir-ho el 2013 i el 2014?”. El regidor ecosocialista també li ha rebatut l’argument de comparar els preus de Barcelona amb els d’altres ciutats europees “on el nivell de renda dels usuaris és molt superior”. Des de les files de la coalició ERC+Dcat+Rcat, Joan Laporta també ha insistit que no és just apujar els preus per sobre de l’IPC i des del PP s’ha convidat el govern a buscar mesures alternatives.

En el que sí que hi ha hagut un posicionament unànime de tots els grups ha estat en un prec del PSC que ha demanat que el pla de finançament del transport públic prevegi la possibilitat que les diferents administracions públiques incrementin les aportacions per poder disminuir les tarifes. Joaquim Forn ha recordat que per evitar la fallida del sistema es vol treballar per assolir un pacte entre les administracions que permeti renegociar el deute que acumula l’ATM: “volem un acord que ens pugui garantir que mantindrem la tarifació social en el 21% dels usuaris”.