El titular d’Interior ha assegurat que el Consell de Ministres té previst aprovar un nou reglament que reguli aquests centres, un cop tingui el dictamen del Consell d’Estat, que ho té en estudi des del 26 de novembre passat. El ministre ha dit que el CIE es va crear sota l’administració socialista i ha recalcat que “ha hagut d’arribar aquest govern perquè hi hagi transparència al CIE de la Zona Franca”. Ha posat d’exemple les visites al centre que van poder fer durant el 2013 el secretari d’Estat de Seguretat, Francisco Martínez, la defensora del poble, Soledad Becerril, i la propera visita del 30 de gener de la taula i els portaveus de la Comissió d’Interior del Congrés i del Senat.

Sobre la conculcació de drets de les persones internades al CIE, el ministre ho ha rebutjat i ha dit que es respecten els drets de la legislació nacional i internacional, i en cas que no fos així, hi ha els controls de l’autoritat judicial. Sobre les últimes decisions judicials per prohibir deportar els interns que van denunciar agressions de la policia, el ministre ha dit que el govern central acatarà les decisions que corresponguin.

“Situació de conflictivitat permanent”

El ministre ha estat interpel·lat per la diputada del PSC Esperança Esteve, que ha dit que “alguna cosa no anava bé al CIE” quan la justícia ha hagut de prendre una sèrie de decisions de compliment immediat. La diputada ha dit que els informes demostren que en els darrers temps es viu “una situació de conflictivitat permanent”, i creu que en els darrers temps aquests centres s’han convertit en “presons sense normes”.