El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, va manifestar a Lamela que les seves conviccions religioses el mantenien completament allunyat de les accions violentes: “Jo sóc creient i, per tant, qualsevol cosa relacionada amb la violència em sembla fora de lloc”, va afirmar.

Amb diferents arguments, tots els consellers destituïts pel govern Rajoy van declarar en aquesta direcció. Turull va afirmar que “la violència no és justificable en cap condició”; Bassa va destacar que els seus principis són “contraris a qualsevol tema de violència”; Rull va subratllar la defensa dels seus ideals, “uns ideals legítims, sempre des d’una actuació radicalment pacífica”; Borràs es va definir com una persona “dialogant i de pau”, mentre que Romeva va recordar la seva trajectòria com a militant en l’objecció de consciència i la defensa del pacifisme.

Tots, sense excepció, també van retreure a Lamela la falta de temps per llegir una querella que havia arribat poques hores abans del judici i van apuntar els perjudicis que suposava aquesta pressió per a la preparació de la defensa.

En la declaració també es va tractar la partida de 6,2 M € destinada al referèndum de l’1-O inclosa en els pressupostos de la Generalitat, una xifra que coincideix amb la fiança que ha demanat la jutgessa, Carmen Lamela. El conseller de Justícia, Carles Mundó, va detallar que el Tribunal Constitucional la va impugnar i que, per tant, va quedar anul·lada; i, paral·lelament, Mundó va recordar que va quedar bloquejada a partir de l’aplicació de l’article 155 i la intervenció de la Generalitat.

Pel que fa a l’actuació dels Mossos d’Esquadra durant el referèndum i en els dies previs, el conseller d’Interior destituït, Joaquim Forn, va afirmar que en tot moment va ordenar a la policia catalana que s’havia de complir el mandat judicial, fos quin fos.

Els investigats només van respondre a les defenses en unes compareixences breus que no van superar els cinc minuts. L’excepció va ser Santi Vila, que va respondre a totes les parts i la seva declaració va durar 45 minuts.

Vila argumenta el compromís amb el govern català per l’amistat amb Puigdemont

L’exconseller de la Generalitat Santi Vila va explicar a Lamela que la relació íntima que l’unia amb Carles Puigdemont, que era alcalde de Girona quan ell estava al capdavant de Figueres i que, fins i tot, el va casar, va fer que arribés tan lluny com va arribar. Però va puntualitzar que, tot i això, va dimitir abans de la declaració unilateral d’independència “per coherència”.