La defensa de Forn diu que és “un fet objectiu” que el conseller va ser destituït en el càrrec per l’aplicació de l’article 155 “sense escarafalls ni crides a la desobediència”. En aquest sentit, diu que les eleccions i el nou marc polític apunten “solucions de compromís i entesa”.
Tant Junqueras com Forn remarquen que no existeix risc de reiteració delictiva ni tampoc de destrucció de proves perquè ja no ostenten cap càrrec dins el govern i “no sembla existir cap escenari pel que els investigats puguin executar accions de reiteració dels il·lícits objecte de la querella” presentada per la fiscalia. Sobre el risc de fuga, demanen a la magistrada Lamela que tingui en compte que el 2 de novembre tots dos van anar a declarar. En el cas de Forn, la defensa recorda que el conseller va viatjar des de Brussel·les per anar a declarar. Una compareixença en què, segons el seu lletrat, es va vulnerar el dret a defensa perquè van tenir menys de 24 hores per preparar-se i Lamela no va acceptar les peticions de suspensió. En aquest sentit, retreu a la magistrada que no hagués fet com el Suprem amb la Mesa del Parlament a qui va donar-los una setmana més.
L’advocat de Junqueras, Andreu van den Eynde, ha volgut aclarir les declaracions del vicepresident en aquest tuit.
No caiguem en antics errors. Junqueras va ser cessat pel 155 i ha decidit guanyar les eleccions. Efectivament va acceptar el cessament però des de la discrepància política. Res més.
— Andreu Van den Eynde (@eyndePenal) 21 de noviembre de 2017
A banda de Junqueras i Forn, aquest dilluns també van presentar un recurs d’apel·lació a l’Audiència Nacional per demanar la llibertat Jordi Turull i Josep Rull, del PDeCAT, en què també al·leguen que van acatar el 155.