D'aquestes dones i homes en depenen molts infants en l'horari no lectiu. Són treballadors dels serveis d'acollida, menjadors, activitats extraescolars, casals o ludoteques. Ja fa tres anys que el conveni que regula l'activitat del lleure educatiu i sociocultural està bloquejat. Els treballadors rebutgen la proposta de la patronal, que vol 4 anys de congelació salarial i abandonar l'IPC català com a referència per actualitzar els sous perquè asseguren que en tres anys han perdut un 8% de poder adquisitiu. Per això CCOO i UGT han convocat avui una vaga del sector, de la qual no s'ha pogut quantificar el seguiment per la manca de coordinació del sector. CRISTÒFOL ORTOLÀ, responsable Sector Lleure Educatiu CCOO "Un dels problemes del nostre col·lectiu és que malgrat que la majoria treballem en centres escolars, no treballem pels centres escolars sinó que som treballadors externalitzats i, per tant, el fluxe d'informació és molt complicat per poder donar dades reals sobre el seguiment de la vaga". La situació s'agreuja perquè la majoria de treballadors de lleure tenen contractes eventuals i jornades de poques hores, fet que rebaixa encara més uns salaris que, tot i estar regulats per conveni, són molt diferents segons cada empresa i les tasques de cada persona. ALÍCIA RUIZ, educadora de suport en escola bressol municipal: "Nosaltres actualment treballant 3 hores cobrem uns 550 euros. Un monitor de menjador treballant tres hores està cobrant 480 euros. Tot això amb les pagues prorratejades". Les protestes del matí han acabat amb una xerrada sobre la situació del sector. Aquesta tarda es manifestaran a la plaça de Sant Jaume.

La negociació pel conveni col·lectiu del sector del lleure educatiu i sociocultural, que afecta entre 25.000 i 30.000 professionals, continua encallada després de tres anys. Als sindicats no els ha convençut l’última oferta de la patronal del sector (que està formada per tres patronals diferents) i que proposa una congelació salarial durant quatre anys amb un increment del 0,5% per a l’inici de 2015. Els empresaris del sector, a més, volen abandonar l’IPC de Catalunya com a índex de referència per actualitzar els sous.

Precarietat en el sector

CCOO i UGT consideren que el que vol la patronal és inacceptable per als treballadors de menjadors, activitats extraescolars, ludoteques, cases de colònies i casals, que ja han perdut un 8% del poder adquisitiu des de 2011. Afirmen, a més, que fa quasi tres anys que intenten negociar un nou conveni per posar fre a les incongruències que es donen dins el sector. Per exemple, la diferència entre un educador de suport en una llar d’infants o el monitor d’un menjador escolar pot ser de 150 euros a final de mes, ja que tot i regir-se pel mateix conveni, cada treballador té un sou diferent segons les seves tasques o l’empresa per a la qual treballa. Es dóna la circumstància, a més, que per exercir de la primera feina cal titulació i per fer-ho de la segona no. “Necessitem que s’unifiquin criteris i que els salaris siguin més dignes. Si treballem educant, perquè nosaltres no som cambrers de nens ni vigilants, hem de fer-ho en millors condicions: volem un sou digne“, reclama l’Alícia Ruiz, educadora de suport en una escola bressol municipal.

La situació dels empleats, la majoria dones, d’aquest sector, s’agreuja per la temporalitat de les feines. En la majoria dels casos, són contractats des del mes de setembre fins al mes de juny, coincidint amb la durada del curs escolar, i enquasi totes les feines es tracta de contractes de menys de vuit hores. “Un monitor de menjador, amb sort, treballa dues hores i mitja o tres, i al preu que es paga l’hora molts no arriben a final de mes”, diu una de les manifestants. Tots aquests motius han empès els sindicats i treballadors d’aquest àmbit a convocar una jornada de vaga i mobilitzacions.

Sense dades sobre el seguiment de l’aturada

Les reivindicacions han començat a les 10 h davant de l’Associació Catalana d’Empreses de Lleure. A les 11.30 h, una setantena de treballadors han tallat la via Laietana, on hi ha la Confederació, patronal del Tercer Sector. Poc després, s’han desplaçat fins a la plaça de Carles Pi i Sunyer, a les portes de l’Associació de Cases de Colònies i Albergs de Catalunya. Al migdia, però, encara es desconeixia quin ha estat el seguiment de la vaga, ja que els treballadors i treballadores del sector estan molt poc organitzats. A més, la majoria treballen per a empreses subcontractades i no per als centres escolars, i han realitzat serveis mínims, per això és difícil quantificar quants i quantes han secundat l’aturada.

Les accions continuaran durant tota la jornada: aquest migdia, els treballadors dinaran junts a la plaça del Rei i a les 17 h es concentraran a la plaça de Sant Jaume. Les mobilitzacions d’avui se sumen a les aturades parcials de 15 minuts que es van fer els dies 6 i 13 de febrer. El 20 de febrer es van concentrar a la plaça de Sant Jaume vestits de dol i amb espelmes en una vetlla simbòlica per la “mort” del sector.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a