Que l'estrès o l'estat d'ànim fan aflorar un càncer és un mite sense base científica, però que els hàbits saludables com menjar sa o fer esport, o vigilar amb el sol, el poden evitar sí que està demostrat. Per això avui, en diferents espais com aquest de l'Hospital del Mar, organitzacions que treballen amb aquests malalts i les seves famílies han volgut dissipar falsos mites i creences al voltant d'aquesta malaltia. Segons estudis recents, un de cada dos homes i una de cada tres dones desenvoluparà càncer al llarg de la seva vida. La bona notícia és que la taxa de mortalitat és redueix un 2% cada any. I això és gràcies als avenços científics i mèdics, sense els quals, segons els mateixos professionals, hagués estat impossible arribar on s'ha arribat. JOAN ALBANELL, cap del Servei d'Oncologia Mèdica de l'Hospital del Mar "Cada pacient és un cas diferent. Ens els darrers anys hem aconsenguit a través del diagnòstic precoç i de la millora dels tractaments anar incrementant en supervivència de manera gradual. Tenim tractaments quirúrgics menys agressius, radioteràpies més selectives i teràpies més eficaces amb menys efectes secundaris." Precisament en aquesta línia és en la qual des de l'hospital del Mar volen continuar treballant: personalitzar cada vegada més els tractament i aconseguir curar o cronificar la malaltia per allargar la vida del pacient, però també per millorar-ne la qualitat.

L’Hospital del Mar i la Federació Catalana d’Entitats contra el Càncer (FECEC) han organitzat una exposició al vestíbul del centre mèdic. Amb el títol “El càncer, sabies què?” l’exposició promou hàbits de vida saludables i desmunta concepcions equivocades de la malaltia, com ara que és una patologia que només afecta països rics o les persones grans.

L’exposició vol combatre el mite que la malaltia és una sentència de mort, perquè “molts càncers que abans es consideraven una sentència de mort ara es poden curar i, per a moltes més persones, avui dia, el seu càncer es pot tractar eficaçment”. Els responsables de la mostra sostenen que, amb estratègies adequades, més d’un de cada tres càncers es poden prevenir.

Cada any es diagnostiquen a Catalunya uns 33.700 casos de càncer i la taxa de mortalitat es redueix a raó d’un 2% anualment. Els càncers més comuns són els de pròstata, pulmó i còlon i recte entre els homes i els de mama, còlon i recte i endometri, entre les dones.

Moren unes 15.700 persones a l’any a Catalunya a causa del càncer, que és la primera causa de mortalitat després de les malalties de l’aparell circulatori. En la darrera dècada la taxa de supervivència a la malaltia s’ha incrementat un 10% en els homes i un 5% en les dones.