Des d'avui comprar-se un cotxe nou pot sortir una mica més econòmic. Ja ha entrat en vigor la segona fase del pla PIVE. Una de les novetats respecte a la primera fase és que s'hi podran acollir els vehicles que tinguin més de 10 anys i no 12, com fins ara. Això sí, ha de ser a canvi de comprar un cotxe nou, ja que els vehicles d'ocasió en queden exclosos. Les ajudes són de 2.000 euros, que pagaran a parts iguals el Ministeri d'Indústria i el concessionari. Per primera vegada, s'ha incrementat l'ajuda per a les famílies nombroses fins als 3.000 euros. En aquest cas, però, el preu del cotxe que es comprin no podrà superar els 30.000 euros abans d'aplicar-hi l'IVA. Amb tot plegat, el Govern preveu que s'hi podran acollir entre 145.000 i 150.000 vehicles. Una mesura que veuen amb bons ulls els fabricants, ja que asseguren que ajudarà a la recuperació del sector. JOAN BLANCAFORT, secretari general del Gremi del Motor "Nosaltres xifrem en el sector uns 10.000 llocs de treball que s'aconsegueixen sostenir. No només els concessionaris i els fabricants sinó moltes activitats indirectes com poden ser les gestories o les entitats financeres que fan crèdits de consum." De fet, la primera fase del pla va permetre tancar el mes de gener amb una pujada de vendes del 7% respecte al desembre.

El pla PIVE estarà vigent durant un any o fins que s’esgotin els 150 milions d’euros que s’hi han destinat. Segons el Govern espanyol s’hi podran acollir 150.000 turismes. L’objectiu és retirar de la circulació els vehicles que tinguin 10 anys o més i fomentar la compra de cotxes menys contaminants. En aquesta segona fase del pla, en queden exclosos els cotxes usats.

Les ajudes són de 2.000 euros per a cada comprador. La meitat dels diners els aporta l’Estat, i l’altra, el concessionari. Una de les novetats és que aquesta xifra s’incrementa per a les famílies nombroses, que poden rebre fins a 3.000 euros. En aquest cas, però, el preu del cotxe que es comprin no podrà superar els 30.000 euros abans d’aplicar-hi l’IVA.

Els fabricants veuen amb bons ulls la mesura. Sobretot després del resultat de la primera fase del pla, que va servir per renovar cotxes de més de 12 anys i va permetre tancar el mes de gener amb una pujada de vendes del 7% respecte al desembre.