1.750. Dècada en què va néixer la Barceloneta i les construccions que la caracteritzen. La Casa de la Barceloneta, que és ara un espai per conèixer la història del barri, és una de les 15 edificacions que es conserven de l'època, però aquesta és l'única que fa cantonada. A l'interior hi ha petites joies, com la reproducció de la primera pedra que es va col·locar al barri. Aquest és el segon any que se celebra la festa de Barceloneta Barroca per reivindicar-ne els orígens. I per això l'espai fa jornada de portes obertes. Les explicacions trenquen el primer mite. En la celebració d'aquesta festa, fa gairebé tres segles, es penjaven banderes i tapissos als balcons. Avui, però, el que s'ha vist als carrers és la cercavila que ha visitat els diversos edificis barrocs. Aquest és l'imprescindible: l'església de Sant Miquel de Port, que va ser una de les primeres construccions de la zona. Un altra de les atraccions de la festa, que ja fa tres dies que se celebra, és la torre del Rellotge. És va construir a finals del segle XVIII i és tot un referent al barri. Molts es pensaven que s'hi podria visitar l'interior, però finalment s'han hagut de conformar a tenir accés a aquesta part del moll, que habitualment està tancada.

El punt neuràlgic de la festa és la Casa de la Barceloneta, un dels 15 edificis del 1750 que s’han conservat, però l’únic que fa cantonada, la qual cosa li dóna més valor artístic i històric. El centre s’ha restaurat i ara és un espai d’exposicions per a la difusió de la història del barri.

Entre les activitats d’aquest diumenge també hi ha hagut una cercavila que ha recorregut els carrers de la Barceloneta per vistitar-ne els edificis barrocs.