El Consorci considera que és molt difícil determinar la causa exacta de l’incendi, ja que el foc va començar quan ja era de nit i s’hi van desplaçar molts mitjans d’extinció, però apunta a la mà humana com a causant. Especialment pel punt on es va originar, una zona boscosa per la qual no passen infraestructures. El Consorci s’aventura a dir que el foc podria haver estat causat per “una negligència”.

La zona s’havia incendiat en els darrers 50 anys per acció humana. El 1964 es va repoblar de pins; després d’un altre incendi, el 1994, es va aprofitar per replantar les espècies autòctones fruit d’una campanya municipal de Nadal. El darrer incendi a la zona es va produir el 2002-2003. Les hectàrees afectades estaven poblades de màquies, una paraula d’origen cors que es fa servir per referir-se a boscos mediterranis formats per arbustos alts. La part superior estava seca per la manca de pluges i això explicaria la facilitat amb què es va propagar el foc. Després d’un incendi les espècies tornen a rebrotar, així que la zona no es repoblarà.

La superfície calcinada en aquest incendi, de 3,3 hectàrees, és superior a la calcinada amb els 30 petits incendis que ha patit Collserola aquest 2013, que han afectat un total de 1,9 hectàrees. El foc va començar a les 18.20 h de dijous, a la zona de la serra propera a Montbau. Va avançar en dos fronts i els Bombers de Barcelona el van donar per extingit divendres al matí.