El projecte, anomenat iHIVARNA, es basa a trobar una vacuna que podria millorar l’eficàcia de les teràpies actuals contra la infecció pel VIH. Aquest projecte forma part del 7è Programa Marc de Salut 2013 de la Comissió Europea, encarat a investigar la “Seguretat i eficàcia de les vacunes terapèutiques”.

iHIVARNA aglutinarà els resultats de diversos grups europeus, els d’Espanya, Bèlgica i Holanda, en l’ús de cèl·lules dendrítiques, la construcció de RNAm i el seguiment immunovirològic dels pacients amb VIH. En el cas d’Espanya, aquest projecte significa la continuació dels treballs de desenvolupament en vacunes terapèutiques que ha dut a terme l’equip de recerca Sida i malalties infeccioses de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques Agustí Pi i Sunyer (IDIBAPS), que encapçala el Dr. Josep Maria Gatell, així com l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa.

Fins a 2017, 40 persones provaran la vacuna HIV-TriMix-ARNm, en una primera fase d’estudi. La segona fase comportarà la participació de 70 pacients i amb els resultats obtinguts es pretén comprovar que aquest nou tractament pot mantenir la càrrega viral en nivells indetectables. Si fos així, els malalts podran abandonar els tractaments antiretrovirals.

El Dr. Josep M. Gatell ha aclarit que: “Més de 30 milions de persones estan infectades pel VIH arreu del món i malgrat que les teràpies antiretrovirals combinades s’han mostrat altament efectives per prevenir la progressió clínica i la mort, resulten incapaces d’eradicar la infecció. Per això urgeix trobar aproximacions alternatives.”

El coordinador del consorci, el Dr. Felipe García, també de l’IDIBAPS, ha declarat: “La vacunació terapèutica, que és aquella que administrem a pacients que ja tenen el VIH per assolir una cura funcional, ha emergit com una de les estratègies més prometedores que podrien restablir la resposta de les cèl·lules T específica contra el VIH en aquests pacients i ajudar-los a controlar la replicació viral, fins i tot suspendre’n el tractament. El nostre innovador candidat a vacuna terapèutica es provarà per primera vegada en dos assaigs clínics fase I i II per analitzar si és una alternativa vàlida a l’actual tractament per a tota la vida amb fàrmacs antiretrovirals.”